Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić večeras je za RTL govorila o aktualnom stanju oko korone. Kazala je kako misli da se uskoro ne bi trebale uvoditi nikakve nove mjere, ali će konačnu odluku donijeti epidemiolozi. Razgovaralo se o tome da bi na Badnjak i Staru godinu ugostitelji mogli raditi do dva sata ujutro”, potvrdila je Markotić informacije koje su se nedavno pojavile.

Kazala je kako se još uvijek čeka analiza desetak slučajeva u kojima u Hrvatskoj postoji sumnja na novu varijantu koronavirusa omikron.

“Sve zemlje prate situaciju. neke su zemlje više puta uvodile lockdown, a mi smo bili stava da pravila ponašanja, mjere koje propagiramo dvije godine, a to su: distanca, nošenje maski tamo gdje treba, dezinficijensi… mogu držati stvari pod kontrolom. Omikron se pokazuje kao iznimno brza varijanta. Ono što može zabrinjavati su migracije koje će uslijediti tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, kao i skijaška sezona. Vidjet ćemo što će se događati”, pojasnila je Markotić.

Oglas

Potvrdila je da je novi lijek protiv Covida-19 stigao u Hrvatsku ali još nema potvrde o učinkovitosti protiv omikrona. “Nemamo ohrabrujuće rezultate što se tiče omikrona, ali treba dozvoliti da se ipak vidi na većem broju ljudi”, rekla je.

Na pitanje o stanju u Klinici ‘Fran Mihaljević’ kazala je da su oni bili prvi uključeni u hospitalizaciju. “Prvi se otvaramo, zadnji se zatvaramo tako da dok god druge bolnice imaju pacijente mi smo dupkom puni. Jedno malo olakšanje za mene i moje kolege je da zadnjih tjedan dana imamo dovoljno mjesta da izdržimo do jutra i ne moramo zvati kolege iz drugih ustanova da nam preuzimaju pacijente”.

M.D./foto M.D.