Gourmet Basta bar, kojega na gradskoj rivi otvara zagrebački ugostitelj Kristijan Babić, inače i bivši suprug hrvatske glumice Jelene Perčin, dobio je i dugo očekivano rješenje. Podsjetimo da je uređenje eksterijera izazvalo ne baš pozitivne reakcije u javnosti, a na podest i pergolu su se osvrnuli i u Udruzi Kačić, dok su splitski konzervatori istaknuli kako su radovi rađeni bez konzultacije s njima i bez njihove suglasnosti.

Međutim, zeleno svjetlo “dopola” je dano u mandatu Jure Brkana, kada je Babić dobio zaključak s potpisom bivšeg gradonačelnika, dok je rješenje izdano nedavno. To nam je potvrđeno iz gradske uprave.

– Grad Makarska izdao je rješenje o korištenju javne površine kojim se, temeljem prethodno izdanog Zaključka bivše vlasti, odobrava postavljanje montažno-demontažnog podesta bez bušenja kamena i učvršćivanja u postojeći kamen, u visini od 10 cm i postavljanje montažno-demontažne pergole s pomičnim krovom koja se ne učvršćuje u kamen.

Oglas

Konzervatorski odjel u Splitu izvijestio je Grad Makarsku da je po prijavama građana izvršen uviđaj te nam uputio mišljenje u kojem stoji da ”Grad Makarska što hitnije treba usvojiti Pravilnik kojim će se definirati sve potrebne elemente urbane opreme kao i način korištenja javnih gradskih površina, a kojim bi se pomirile potrebe turizma s izgledom povijesnog grada”, odvratili su iz Grada.

Dodaju da ovakva rješenja, kad je riječ o staroj gradskoj jezgri, nisu zadovoljavajuća ni za aktualnu gradsku vlast.

– Stoga je već pokrenuta izrada Odluke o postavljanju oznaka, uređaja i urbane opreme na području Grada Makarske. Odlukom će se, u suradnji s konzervatorima, detaljno regulirati postavljanje urbane opreme, opremanje štekata, izvedba vanjskih šankova i sva druga rješenja u staroj gradskoj jezgri.

Po stupanju na snagu spomenute odluke svi korisnici javnih površina u staroj gradskoj jezgri morat će uskladiti postojeću urbanu opremu, oznake i uređaje s odredbama iste, objasnili su u Gradu.

Podsjetimo da je zagrebački ugostitelj, koji drži lanac ovakvih objekata, tvrdio kako mu je izdan zaključak te kako je na temelju njega išao u nabavku vrlo skupog materijala i opreme, u dobroj vjeri da će dobiti i rješenje.

Hoće li nova urbana oprema značiti u konačnici ostanak ili uklanjanje podesta, odnosno pomičnog krova s konstrukcijom, trebat će se strpjeti, kako za sadržaj pravilnika, tako i za primjenu istoga. Posla oko stare gradske jezgre kojom se dugo nitko nije bavio svakako će biti napretek.

Ivona Ćirak /foto