Glavni kuhar jednoga od najstarijih i najprestižnijih belgijskih restorana, zatvorenog zbog koronavirusa, jednom tjedno hrani beskućnike, što su počeli činiti i drugi kuhari diljem Europe.

Lionel Rigolet, glavni kuhar u restoranu Comme Chez Soi, čija jela koštaju i do 265 eura, počeo je kuhati i svaki četvrtak servirati hranu iz svoje kuhinje stotini beskućnika otkad je Belgija 18. ožujka ušla u karantenu.

I dok je kuhinja Comme Chez Soija zatvorena, Rigolet, glavni kuhar s dvije Michelinove zvjezdice, kuha špagete jednakim žarom kojim spravlja tartufe, ribu list ili jastoga.

Oglas

“Ako svojom profesijom mogu obradovati beskućnike, onda ću to činiti sa zadovoljstvom”, rekao je.

Rigoletu je pristupila lokalna humanitarna organizacija koja vodi pučke kuhinje, a on je rekao da je voljan pomoći kad je shvatio da uslijed karantene beskućnici nemaju mogućnost hraniti se u pekarnicama ili supermarketima jednom dnevno.

Njegova supruga Laurence Wynants, menadžerica Comme Chez Soija, također je ponudila svoju podršku.

“Osjećali smo da bih i ja mogla nešto učiniti. Svi mislimo na zdravstvene radnike, na bolesne, no tu su i oni koji spavaju na ulicama”, rekla je Wynants, čiji je pradjed osnovao briselski restoran 1926. godine.

To je razveselilo beskućnika iz Malija, Abdoulayea Koulibalyja, koji na briselskim ulicama živi već dvije godine. “Zaista je dobro, čisto, sviđa mi se kušati tu hranu.”

Hina / Foto: D.Antonini