Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je uoči sjednice vlade u četvrtak kako u odnosu na prošli tjedan bilježimo 32 posto manje novozaraženih covidom-19, a današnji podaci govore o 39 bolesnika manje na bolničkom liječenju te 15 manje na respiratoru.

Beroš kaže kako i dalje imamo visoke brojke umrlih koje tjeraju na oprez. “Očekivali smo da će brojevi preminulih početi padati, to se nije dogodilo, međutim, među onima koji se hospitaliziraju ipak nema toliko teških kliničkih slika”, kazao je

Dosad je u Hrvatskoj cijepljeno 60.958 osoba, među kojima su 7.843 osobe primile dvije doze.

Oglas

Beroš je rekao kako u Hrvatskoj nije dosad zabilježen novi soj koronavirusa, te se u skladu s preporukama planira veći broj sekvenciranja virusa.

O tome je jučer bilo govora na Znanstvenom vijeću Europske komisije jer su u Europi zabrinuti zbog nove varijante virusa pa se preporučuje veći broj sekvenciranja genoma u situaciji kada se na nekom području pojavi veći broj zaraženih, što smo imali nedavno u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, te pri dolascima iz visokorizlčnih zemalja, poput Južnoafrička republike i Velika Britanije, pojasnio je.

Beroš kaže kako će se sekvencioniranje raditi u ustanovama koje imaju uređaj za takvu vrstu genske analize, poput Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, a vjeruje i da će se uključiti i znanstvena zajednica jer većina instituta ima takve uređaje.

Kad je riječ o popuštanju mjera u Hrvatskoj, Beroš kaže kako je broj novozaraženih samo jedan element na osnovu kojeg se procjenjuje što s mjerama, no na to utječu i zimski mjeseci, epidemiološka situacija u okolini, pojava novih sojeva virusa, povećana mobilnost s obzirom na početak školske godine itd.

“Mislim da bi bilo najgore u ovom trenutku razmišljati o koracima koji nisu utemeljeni. Veći dio Europe ide ka zaoštravanju mjera tako da nije realno očekivati popuštanje dok epidemiološka situacija ne bude jamčila neku sigurnost”, rekao je Beroš.

Hina