Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je izvijestio da Hrvatska proteklih tjedan dana bilježi blagi pad novozaraženih od covida-19, no i poručio da nema opuštanja te pozvao građane da uoči Božića odgode obiteljska druženja, proslave i putovanja.

“Bilježimo daljnja smanjenje broja zaraženih, posebno u odnosu na protekli tjedan kada smo imali najveće brojeve i pred dva tjedna kada smo imali drugi najveći broj do danas”, izjavio je Beropš na sjednici Vlade.

Pritisak na bolnički sustav i dalje usporeno raste te se po posljednjim službenim podacima na bolničkom liječenju nalazi 2907 osoba, od kojih je 294 na respiratoru.

Među zdravstvenim djelatnicima je 1376 aktivnih slučajeva te 806 slučajeva samoizolacije. Ozdravila su 9253 zdravstvena radnika.

Oglas

U KBC-u Zagreb, KB-u Dubrava te Specijalnoj bolnici za plućne bolesti osiguravaju se dodatni kapaciteti za prijem pacijenata, a to  je zatraženo i od ostalih bolnica u Zagrebu.

Jučer je počela primopredaja 70 High Flow ventilatora koji će u iduća dva dana biti isporučeni u zdravstvene ustanove diljem Hrvatske.

Beroš je najavio i da će danas u Ministarstvu zdravstva biti održati sastanak s četiri udruge obiteljskih liječnika o organizaciji cijepljenja protiv covida-19.

Izvijestio je i da je počelo testiranje brzim antigenskim testovima u domovima za starije i nemoćne. U prvom tjednu testirano je 1663 djelatnika i 1598 korisnika, a pozitivan rezultat utvrđen je kod 18,2 posto testiranih korisnika smještaja i 2,3 posto testiranih djelatnika.

“Živote mogu sačuvati isključivo epidemiološke mjere koje se provode i poštuju. Nema poboljšanja epidemiološke situacije bez osobne odgovornosti. Uz cjepivo, to je jedina provjerena formula za željeni ishod”, zaključno je poručio ministar zdravstva Vili Beroš.

Hina / foto: screenshot