Danas poslijepodne u Ministarstvu zdravstva ministar zdravstva Vili Beroš sastao se s predstavnicima HZJZ i epidemiolozima vezano uz najavljenu promjenu dokazivanja prisutnosti koronavirusa. Naime, Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je u ponedjeljak da PCR test više neće biti obavezan, odnosno da će uskoro brzi antigenski test biti dovoljan za dokazivanje covida-19 i dobivanje EU-ove digitalne covid potvrde.

”Razgovarali smo o promjeni strategije i činjenici da su sve zemlje Europe limitirane PCR kapacitetima. S obzirom na pojavu boljih brzih antigenskih testova i njihovu reakciju, epidemiolozi su mišljenja da njihova upotreba doživljava novi vid”, prenosi Index izjavu ministra Beroša.

”Bitno je vrijeme reakcije i vrijeme dijagnosticiranja novih slučajeva. Jučer je HZJZ nešto promijenio upute za karantenu i izolaciju. Sve u svemu, dobar sastanak”, poručio je ministar.

Oglas

Capak: Širi se mogućnost izrade brzih antigenskih testova

“S obzirom da su potrebni veći kapaciteti testiranja u ovom petom valu, u kojem dominira omikron soj, dogovorili smo da proširimo mogućnost izrade brzih antigenskih testova uz plaćanje HZZO-a u testna mjesta u zdravstvenim ustanovama i ordinacijama.

Govorili smo i kako će se to financirati. Skupa s našim preporukama, koje su izdane, više se brzi antigenski testovi ne moraju potvrđivati PCR-om. Dijagnosticiranje korone može se odraditi antigenskim testovima”, rekao je Capak.

Na presici je naglašeno da treba reagirati promptno i brzo.

Objašnjeno je da će se covid-potvrde na temelju brzih testova moći dobiti samo u zdravstvenim institucijama i ordinacijama privatne zdravstvene zaštite. Testovi će biti distribuirani u svim ambulantama u kojima liječnici to žele provoditi.

“Testiranje će biti moguće u svim onim ustanovama koje su naši ugovorni partneri s kojima imamo komunikaciju preko CEZIH-a i bit će za to plaćen”, kaže Lucian Vukelić.

Potvrde neće vrijediti u ostatku EU

“Mi smo dali mogućnost, kad smo uveli potvrde u sustav socijale i zdravstvo, tad smo dali mogućnost da osoba zarazu potvrdi brzim antigenskim testom”, nastavlja Capak. “Ta mogućnost, dakle, već sada postoji, a sada će se proširiti na cijelu Hrvatsku i vrijedit će samo u Hrvatskoj. Mi smo uložili prigovor na to što takve potvrde neće vrijediti u Europskoj uniji”, rekao je.

“Možda će se lista testnih mjesta proširiti. U primarnoj zdravstvenoj zaštiti imamo skoro 1000 testnih mjesta”, kaže.

Na upit koliko će se puta osoba moći testirati, Capak je rekao da po njemu nema potrebe da frekvencija bude česta. Dodao je da će covid-potvrda dobivena antigenskim testom vrijediti 48 sati, a ona o preboljenju kao i ona o preboljenju dobivena na temelju PCR testa.

MD/ foto MD/ilustracija