Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u četvrtak navečer da svi slučajevi prekorednog cijepljenja zaslužuju najoštrije osude, posebno ako je time netko od građana zakinut za svoje pravo, zbog čega će zatražiti da se ispitaju svi slučajevi koji se navode u medijima.

Planom cijepljenja protiv covid-19, kojeg je usvojila hrvatska Vlada, osigurano je svakom punoljetnom građaninu naše zemlje besplatno cjepivo, te je određeno koje skupine građana imaju prednost u cijepljenju, napisao je Beroš na Facebook profilu.

Napominje da je nositelj programa cijepljenja Hrvatski zavod za javno zdravstvo, dok su za provedbu zaduženi županijski zavodi za javno zdravstvo te za Grad Zagreb Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” koji su dužni voditi računa o poštivanju redoslijeda cijepljenja.

Oglas

Beroš ističe pritom da je sva opravdana odstupanja od utvrđenih prioriteta potrebno obrazložiti, kao što su to bili slučajevi cijepljenja u Sisačko-moslavačkoj županiji poslije potresa u zaštiti zdravlja osoba koje su se tamo nalazile to vrijeme.

“No, svi slučajevi prekorednog cijepljenja, poput onih koji se ovih dana navode u medijima, zaslužuju najoštrije osude, posebno ako je time netko od građana zakinut za svoje pravo”, napisao je ministar.

Ministarstvo će, dodao je zatražiti da se ispitaju svi takvi slučajevi, a od svih onih koji su zaduženi za provedbu cijepljenja da se pridržavaju utvrđenih prioriteta.

“Svi oni pojedinci koji su iskoristili pravo cijepljenja na štetu drugih morat će se suočiti s moralnom odgovornošću pred hrvatskom javnošću”, zaključio je ministar.

Mediji su objavili da su se rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i njegova supruga cijepili preko reda u Klinici za stomatologiju u KBC-u Zagreb. Time je otvoreno pitanje po kojem se ključu Boras cijepio u trenutku kad su prioriteti bili korisnici i zaposlenici domova za starije te zdravstveni djelatnici.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović potvrdio je u četvrtak za N1 da se cijepio protiv koronavirusa 13. siječnja i 4. veljače, napomenuvši kako spada u rizičnu skupinu, hrvatski je ratni vojni invalid zbog teškog oboljenja pluća i nije smatrao da je to preko reda.

Hina