Minsitar zdravstva Vili Beroš danas je poručio da je zdravstveni sustav u maksimalnoj pripravnosti zbog rekordnog broja novozaraženih te upozorio da je booster dozom do sada cijepljeno samo 16,2 posto odraslog stanovništva.

“Sve je veći broj novozaraženih zbog omikrona i blagdanskih okupljanja, zbog čega se spremnost zdravstvenog sustava podiže na najveću razinu”, istaknuo je Beroš na sjednici Vlade, piše Index.

Iznio je podatak o današnjih 8587 novih slučajeva zaraze, te tjednom prastu novozaraženih od 50 posto. Udio zaraženih među testiranima veći je od 45 posto, a najveći rast imaju dalmatinske i vukovarsko-srijemska županija.

“Nemamo dovoljno cijepljenih boosterom”

Oglas

Booster dozom do sada je u Hrvatskoj cijepljeno 16,2 posto odraslih osoba, a ministar upozorava da “to nije dovoljno za adekvatni odgovor na moguću ugrozom omikron varijantom”.

Sustav je, kaže, spreman za prihvat povećanog broja zaraženih te većina bolnica u kratkom roku može povećati covid-kapacitete, no to znači i da će se reducirati druga zdravstvena zaštita.

Rast hospitaliziranih u četiri bolnice

Rast hospitaliziranih od prošloga tjedna ima KBC Split te dubrovačka, pulska i šibenska bolnica, dok je u ostalim bolnicama stanje nepromijenjeno.

“Izbjegavajte nepotrebne kontakte, nastavite se pridržavati osnovnih mjera, distance, maski i izbjegavanja okupljanja u zatvorenom te prozračivanja prostora. To navedeno uz cijepljenje čini razliku koja nas može dovesti do izlaska iz epidemije”, poručio je Beroš.

Podsjetio je i da je prekjučer u Hrvatskoj detektiran prvi slučaj flurone, istovremene zaraze gripom i koronavirusom, te ponovno pozvao građane, naročito one starije dobi, da ne odgađaju odluku o cijepljenju.
MD/foto: screenshot