Mada je Slovenija epidemiju koronavirusa za svoju zemlju proglasila gotovom prije pet dana, Hrvatska o takvom scenariju ne razmišlja. – Još sigurno nećemo. Nova je bolest u pitanju, izazovi su brojni – kazao je za 24 sata ministar zdravstva Vili Beroš.

Upravo je on proglasio epidemiju još 5. ožujka, kako bi se u sustavu mogle pokrenuti različite službe, resursi, sve što je potrebno. Kod manjih, poznatih epidemija o službenom trajanju odlučuju epidemiolozi. – Primjerice, kad smo imali epidemiju ospica, njezin smo kraj odredili isključivo temeljem medicinskih kriterija – traje do trena kad od zadnjeg slučaja prođe period maksimalne inkubacije ili dva takva perioda, ovisi. Ovo je nešto sasvim drugo, s čim se u 25 godina rada u ovoj ustanovi nisam susreo – pojašnjava primarijus Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri HZJZ-u.

Vlada odlučuje

Oglas

Je li se razgovaralo o proglašenju kraja epidemije korona virusa u Hrvatskoj on, kako kaže, ne zna. Ravnatelj Zavoda Krunoslav Capak na to pitanje jučer nije odgovorio, no prije nekoliko dana je rekao da za proglašenje kraja HZJZ daje prijedlog ministru zdravstva, a odluku donosi Vlada. – To je epidemiološka procjena koja se bazira na težini bolesti, opasnosti bolesti, transmisiji bolesti, opasnosti od ponovnog dolaska bolesti i na temelju broja oboljelih – rekao je Capak. Dr. Kaić dodaje kako će u ovom slučaju kriterij biti i prestanak potrebe za mobiliziranim drugim, nemedicinskim resursima. – Ne moramo nužno biti bez ijednog novooboljelog da bi se proglasio kraj – kaže dr. Kaić. I Slovenija je kraj epidemije proglasila u neobičnom trenutku, prva, zasad jedina u EU. Prema pisanju tamošnjih medija, vlada je učinila to kako bi izbjegla nova davanja za pomoć gospodarstvu.

Epidemija velikih boginja 1972  ‘završila’ dva tjedna ranije zbog sezone

Kad je 1972. u Jugoslaviji vladala epidemija velikih boginja, epidemija je proglašena s dva tjedna zakašnjenja jer se tajila, ali i dva tjedna ranije je proglašena završenom, dok je još bilo oboljelih. Pravi razlog navodno je bio početak turističke sezone na Jadranu pa bolesti više nije smjelo biti. U Hrvatskoj tada nije bio zabilježen ni jedan slučaj – podsjeća 24 sata.

Nedavno je i Hrvatska započela ‘testiranje nacije’ koje će pokazati koliko je populacije bilo u kontaktu s virusom, a u HZJZ su pristigli prvi uzorci krvi iz bolnica u svim regijama, u kojima su počeli testirati prisustvo antitijela na COVID-19. U brojnim zemljama rezultati su pokazali vrlo male postotke – čak je i u Švedskoj, prema najnovijim podacima,istraživanje pokazalo razvijanje antitijela na samo 7,5 posto ispitanih uzoraka krvi.

M. D. / screenshot