Hrvatska danas bilježi veći broj novozaraženih nego prethodnih dana, a to je porast koji nam ukazuje na određene trendove. Oni još nisu zabrinjavajući, ali u kontekstu zbivanja u ostatku Europe, moram reći da moramo biti oprezni, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Ono što je dobro je činjenica da od 564 uzoraka koji su 14. prosinca uzeti i poslani u ECDC, nalaz je došao da među njima nema omikron soja. Svi su delta. Do kraja dana čekamo još 94 uzorka pa ćemo vidjeti što je među njima. Do sada smo sekvencioniranjem potvrdili osam pozitivnih uzoraka na omikron u RH i pet još dodatno visoko suspektnih, očekujem da će biti pozitivnih. I dalje nema značajnijeg rasta omikrona u RH, međutim vjerojatno nas on neće zaobići i možemo u sljedećim tjednima očekivati porast broja zaraženih i širenje omikron-varijante”, rekao je ministar.

Upozorio je kako moramo biti svjesni opasnosti i mogućeg opterećenja zdravstvenog sustava: “Moramo se pridržavati mjera i pozvati sve sugrađane na boosteriranje jer je dokazano da treća doza značanije štiti od zaraze novom varijantom”.

Oglas

Osvrnuo se na neodgovorne izjave pojedinih lokalnih čelnika koji, kako je rekao Beroš, pozivaju na slobodu.

“Koliko je meni poznato RH je već dugo slobodna i nema okupiranih područja. Ta sloboda na koju se netko poziva je moguća sloboda širenja virusa. To bi bilo jako nezgodno u konktekstu novih varijanti virusa. Demokracija i sloboda pretpostavljaju određenu odgovornost, odgovornost za zdravlje i živote naših sugrađana. Pozivanje na masovna okupljanja u vrijeme globalne pandemije, kada se mnoge zemlje zatvaraju, je krajnje neodgovorno i ne pokazuje brigu za zdravlje i živote naših sugrađana.

Kao resorni ministar moram osuditi takve izjave. Pozivanje na okupljanje nije prihvatljivo. Poznat je epidemiološki okvir u kojem će biti moguće razveseliti se, ali sve izvan toga je krajnje opasno. Ne želim nekome docirati i prisjećati se zbivanja u istom gradu gdje smo bilježili i više stotina postotnom porastu broja zaraženih nakon određenih zbivanja. Mislim da bi to trebala biti pouka. Kao čovjek, ministar, liječnik, moram ustati u obranu zdravlja građana. Molim vas slušajte stručnjake, izbjegavajte masovna okupljanja, cijepite se i na taj način spriječite gubitak novih života”,prenosi HRT.

MD/foto: screenshot/YT