U Hrvatskoj su trenutno 1204 aktivna slučaja koronvirusa, 132 osobe su na bolničkom liječenju, a petoro pacijenata je na respiratoru, izvijestio je u četvrtak na sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš.

“U ovom valu epidemije preminulo je 12 osoba. Većina je imala značajnije komorbiditete ili su bili visoke životne dobi. Dvije umrle osobe bile su i na respiratoru”, kazao je Beroš.

Postotak pozitivnih osoba na virus u odnosu na broj testiranih iznosi 4,05 posto, a prosječna dob je 47 godina.

Oglas

“U preteklom tjednu nije bilo novih žarišta, još uvijek su aktivna žarišta s vjenčanja i drugih velikih okupljanja na više mjesta u zemlji. U Umagu je pozitivno više zaposlenika i korisnika doma za stare i nemoćne. Epidemiolozi provode testiranja, a više je osoba u samoizolaciji”, rekao je.

Zbog pojačanih potreba dosad su organizirane Covid ambulante u sklopu primarne zdravstvene zaštite u 10 županija na 23 lokacije.

Ministarstvo zdravstva dostavilo je uputu svim bolnicama koje imaju ugovorenu djelatnost ginekologije i opstetricije o zbrinjavanju trudnica, rodilja i babinjača tijekom trudnoće i porođaja u skladu s preporukama stručnjaka.

Odlukom o privremenom rasporedu liječnika specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine iz šibenske je bolnice raspodijeljen u Opću bolnicu Zadar.

“Možemo reći da smo svjedočili izvrsnim rezultatima nakon popuštanja mjera, no u zadnjih dvadesetak dana situacija se pogoršala i bilježimo porast broja zaraženih, stoga svakodnevno donosimo selektivne mjere razmjerno epidemiološkoj situaciji. Najkraći put do suzbijanja epidemije je pridržavanje nužnih mjera i preporuka epidemiologa”, rekao je Beroš.

Hrvatska je pokazala zrelost i sposobnost izuzetne samodiscipline na samom početku epidemije. Vrijeme je za ponavljanje takvog obrasca ponašanja, poručio je ministar zdravstva.
Hina