Marko Raos, HDZ-ov vijećnik, dva je svoja pitanja posvetio prostornom planiranju odnosno betonizaciji, čime se bavio i u vrijeme kad je njegova stranka bila na vlasti. Prvo pitanje ticalo se bjanko zahtjeva za građevinskim dozvolama, o čemu je svojedobno vladajuće priupitala i vijećnica NLO-a Ivana Miočević Franić. Raos je vrlo eksplicitno progovorio i o navodnim razlozima odlaska Dragana Srzića iz gradskog Odjela za urbanizam u županijski, svevši ih na razočaranje vladajućima i njihovom proklamiranom borbom protiv betonizacije.

– Za vrijeme vašeg mandata u Odjel za urbanizam se donose projekti s bjanko zahtjevima za građevinske dozvole iz 2020.! Zašto ste tako brzo promijenili mišljenje, gradonačelniče? Koliko ste zaključaka o dopuni prihvatili i koliko ih je odbijeno?, pitao je Raos.

Dodao je kako je stručni suradnik odjela, aludirajući na Srzića, napustio ovaj odjel jer je nova vlast izigrala njegovo povjerenje.

Oglas

– Govorili ste o slici Makarske u kampanji, a danas nakon sedam mjeseci imamo i goru situaciju, poručio je Raos.

Drugo je pitanje posvetio GUP-u što je isticao na brojnim dosadašnjim sjednicama.

Gradonačelnik Zoran Paunović najprije se referirao na odluku o izmjenama i dopunama Prostornog plana, ne shvativši da Raos forsira izradu drugog, detaljnijeg dokumenta, kazavši kako će se prijedlog novog prostornog plana uskoro naći na stolu.

– I onda je HDZ išao rušiti tu odluku što smatram licemjernim. Iz Županije od pročelnice Marije Vuković nam je odgovoreno kako se nije poštovala procedura. To me je na neki način pogodilo. Jer očito su se planovi i do sada donosili na isti način. Srećom, kasnije je nakon našeg očitovanja promijenila mišljenje, kazao je gradonačelnik.

Za prijedlog o izradi GUP-a se zahvalio te kazao kako će to iskominicirati s predstavnicima DAS-a.

No tada se sjetio da je dugovao odgovor na prvo Raosovo pitanje, zamolivši vijećnika da ga podsjeti o čemu se radilo. Pitanje je, naime, bilo o bjanko zahtjevima za građevinskom dozvolom koji se uglavnom uvažavaju i uvršteni su u planiranje komunalnog doprinosa, što znači još i još betonizacije. Ukratko, vrlo sklisko pitanje iz čistog razloga što je upravo aktualna vlast svoju kampanju temeljila na borbi protiv betonizacije.

Međutim, Paunović nije imao priliku objasniti jer je predsjednica Gradskog vijeća Gordana Muhtić rekla kako će ona odgovoriti. Raosu je poručila kako je takvo pitanje već postavila vijećnica Miočević Franić te da odgovor može naći u zapisniku.

Mi ćemo podsjetiti kako se tada radilo o oko 150 bjanko zahtjeva predanih po starom planu.

Ivona Ćirak /foto M.D.