Ovogodišnja međunarodna biciklističa utrka kroz Hrvatsku CRO Race trebala bi se održati u svom originalnom terminu od 29. rujna do 4. listopada ove godine, potvrdio je direktor utrke Vladimir Miholjević u razgovoru za Hinu.

“Mi i dalje planiramo održati utrku u istom terminu iako će to značiti da ćemo se preklapati s novim terminom ‘Gira’, odnosno zadnje dvije etape CRO Racea vozile bi se kada i prve dvije etape ‘Gira’. No, s obzirom na specifičnu situaciju, ove godine će se veliki broj utrka voziti istovremeno, pa će se tako i neki jednodnevni monumenti poput ‘Paris-Roubaixa’ preklapati s ‘Girom'”, izjavio je Miholjević.

Zbog pandemije koronavirusa biciklistička je sezona prekinuta po završetku utrke “Paris-Nice” sredinom ožujka, a Međunarodni biciklistički savez (UCI) objavio je kako će se ona nastaviti najranije sredinom lipnja. Tako su sve velike proljetne utrke prisiljene potražiti novi termin održavanja, a u utorak je i najveća svjetska biciklistička utrka “Tour de France” morala izmijeniti termin održavanja te se iz svog standardnog vremena održavanja u srpnju prebaciti za kraj kolovoza i prvu polovicu rujna.

Oglas

Iz UCI-ja su ranije objavili da će, kada se i ako se sezona nastavi, prednost prilikom dobijanja termina imati najveće utrke. Tako bi se “Giro” trebao voziti u listopadu, a “Vuelta a Espana” možda čak i u studenome.

“Što se tiče činjenice da će se više utrka voziti istovremeno, to neće biti problem jer postoji velika glad među ekipama i vozačima za nastupima kako bi se opravdala uložena sponzorska sredstva. Još uvijek svi čvrsto vjerujemo kako će biti nastavka sezone iako je naravno najvažnije zdravlje. Profesionalni biciklizam je velika mašinerija te će biti potrebno osigurati da se zadovolje svi sigurnosni standardi kako bi se utrke nesmetano održavale”, kazao je Miholjevć.

Od pokretanja utrke kroz Hrvatsku s Miholjevićem na čelu projekta 2015. godine naglasak je bio na promociji Hrvatske kao turističke destinacije, a samim time jedan od glavnih sponzora bila je Hrvatska turistička zajednica (HTZ). No, s obzirom na veliki pad prihoda od turizma koji se očekuje zbog pandemije pitanje je hoće li se pronaći sredstva za ovogodišnji CRO Race.

“Kada bih ja sada kontaktirao bilo koga iz turističkog sektora s obzirom na čitavu situaciju to bi bilo u najmanju ruku neumjesno. Mislim da je svima njima organizacija posebnih manifestacija kao što je naša utrka posljednja briga. Ipak, naša je prednost što do utrke ima još skoro pola godine i stoga treba pričekati još barem mjesec dana da vidimo u kojem će se smjeru kretati situacija s pandemijom i koliko će se ekonomija oporaviti. Svi naši tehnički projekti su finalizirani i mi ćemo biti spremni. Vjerujemo da će se naći sredstva i za našu utrku jer je to nacionalni projekt koji može pomoći kako buđenju turizma tako i svih gospodarskih grana vezanih uz njega. I na primjerima drugih biciklističkih utrka u svijetu, pogotovo onih najvećih poput ‘Gira’ i ‘Toura’ vidljivo je koliko su one važne za promociju svake pojedne države”, dodao je Miholjević.

Hina / Foto: Duje Antonini