Kako se može pročitati u bosanskohercegovačkim medijima, sve veći broj mladih osoba s područje Hercegovine posljednjih dana zarazilo se koronavirusom u Makarskoj, tijekom ljetovanja, piše portal Bljesak navodeći kako je upravo Splitsko-dalmatinska jedna od županija s najvećim brojem zaraženih osoba koronavirusa.

-Mladi koji su, unatoč svim epidemiološkim uputama, odlučili se zabaviti u Dalmaciji, zarazili su se virusom te vratili u domovinu. Noćni klub u kojem je, navodno, i osoblje bilo zaraženo je odlučio zatvoriti svoja vrata. U Županiji Zapadnohercegovačkoj, tvrdi epidemiologinja Andrea Jurić, mladi koji su stigli s mora su evidentirani kao jedan od klastera. ”Definitivno postoji klaster vezano za povratak mladih s mora iz Makarske. Pored svih ostalih klastera koje imamo, i pored lokalnog prijenosa te pored blagdana Velike Gospe koji je nedavno bio ovdje na području naše županije, očekujemo veliki broj oboljelih u sljedećim danima”, kazala je u četvrtak za Novu BH Jurić.

Pomoćnik ministra za javno zdravlje Federalnog ministarstva zdravstva, Goran Čerkez rekao je u četvrtak kako se u Bosnu i Hercegovinu ponovno ‘uvoze’ novi slučajevi zaraze koronavirusom. ”Mnogo smo čuli kako se virusi importirali iz Bosne i Hercegovine u nekim sredinama, evo ja ću sada reći da imamo i mi importe virusa ponovno. Radi se o importima virusa iz Republike Hrvatske sa mora, dijelom ljudi koji su zaraženi u diskoteci u Makarskoj”, naveo je Čerkez. Ponovio je kako pandemija nema granica te dodao kako će ”jesen, za nas, svakako biti izazov”. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije Krizni stožer Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije (HBŽ) donio je u petak naredbu kojom se zabranjuje rad noćnih klubova na području te županije.

Oglas

Inače, na području HNŽ-a, HBŽ-a i ŽZH-a trenutno je, prema podacima portala Federalnog ministarstva zdravstva, 687 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a do sada je od posljedica zaraze preminulo 27 osoba.
M. D. /foto Unsplash