Prvi jesenski dani već su prouzročili značajnije onečiščenje zraka u gradovima Bosne i Hercegovine upozoravajući kako bi tijekom predstojeće zime ljudi koji tamo žive mogli biti suočeni sa smrtonosnom kombinacijom opasnih čestica prašine i podjednako opasnog koronavirusa, upozoravaju u srijedu lokalni mediji.

Već tijekom ovog razmjerno čistog i vjetrovitog dana kvaliteta zraka u Sarajevu bila je označena narančastom oznakom uz naznaku kako je on nezdrav za osjetljive skupine stanovništva dok se zdravim osobama preporuča da reduciraju veće napore na otvorenom.

Onečišćenje zraka kronični je problem urbanih središta u BiH već desetljećima s tim da je on u proteklim godinama eskalirao posebice u sredinama poput Sarajeva. Tamo više nema industrijskih pogona iz vremena bivše Jugoslavije ali je zato problem postalo nekvalitetno gorivo kojim se zagrijavaju stambeni objekti kao i ogroman broj prastarih vozila na gradskim prometnicama.

Oglas

Svi oni u zrak emitiraju velike količine čestica prašine pri čemu su najopasnije one promjera ispod 2,5 mikrona (PM 2,5).

Studija koju je provela Škola za javno zdravstvo Sveučilišta Harvard i čiji su rezultati objavljeni u travnju ove godine utvrdila je kako je stopa smrtnosti među osobama zaraženim virusom SARS-CoV-2 15 posto veća u sredinama s onečišćenim zrakom.

To se posebice odnosi na sredine u kojima je najveći problem baš onečišćenje prouzročeno “finim” česticama prašine kako je to slučaj u Sarajevu.

Anes Podić, čelnik bosanskohercegovačke nevladine udruge “Eko akcija”, kazao je za portal Faktor kako je nesporna činjenica da je Sarajevo već godinama u neslavnoj utrci za grad s najvećim onečišćenjem zraka na svijetu.

“Da nije vjetar puhnuo posljednja tri dana siječnja i smanjio zagađenje, Sarajevo bi ‘oborilo’ rekord Pekinga”, kazao je Podić pozivajući se na rezultate mjerenja onečišćenja zraka kakve prikupljaju mjerne postaje postavljene u veleposlanstvima SAD u glavnim gradovima zemalja diljem svijeta pa tako i u BiH te Kini.

Prema podacima američkog veleposlanstva već u srijedu je koncentracija čestica PM 2,5 u Sarajevu bila 53 mikrograma po prostornom metru što se smatra “nezdravim”.

Prema podacima Airvisuala, tvrtke koja prikuplja podatke s mjernih postaja lokalnih meteoroloških službi, BiH je u 2019. godini bila zemlja u kojoj je zabilježeno najveće onečišćenje zraka česticama PM 2,5 u Europi.

Pulmolog Mahir Tokić kazao je kako je u zimskim mjesecima ionako povećan broj pacijenata koji traže liječničku pomoć a pandemija koronavirusa će to samo pogoršati.

“Kod kroničnih bolesnika zagađen zrak pogoršat će njihovo ionako narušeno zdravstveno stanje, a kod zdravih izazvat će iritaciju dišnih organa, pa će osoba imati osjećaj kao da je prehlađena, a ustvari nije. To je stanje koje je izazvano djelovanjem iritantnih agensa na sluznicu dišnih putova što omogućava virusima gripe i covida-19 da lakše napadnu imunološki sistem”, kazao je Tokić pojašnjavajući što će se zbivati u narednim mjesecima.

Zaštitne maske koje su postale obvezni rekvizit diljem svijeta kao zaštita od koronavirusa za stanovnike gradova u BiH preporučuju se već godinama unatrag.

No kirurške maske koje su najjeftinije i najdostupnije ne predstavljaju nikakvu zaštitu od čestica prašine a Podić upozorava kako je dvojbena i korist od tzv. “nanomaske” s posebnim filtrima.

Kada imamo ekstremna zagađenja zraka koja traju i mjesec dana, a mi smo to imali, nitko ne može nositi masku 30 dana bez skidanja. Kad imamo visoko zagađenje onda u nekoliko sati u stanovima koji imaju dobru stolariju imate oko 70 posto vanjskog zraka. U stanovima koji imaju loša vrata i prozore unutra je kao i van, ako nije čak i gore tamo gdje se loži. Jedino rješenje je bježati iz takvih sredina a tko to sebi može priuštiti”, pesimistično je zaključio Podić.
Hina/foto Markus Winkler/Unsplash