Bosna i Hercegovina neće uvoditi dodatne mjere ograničenja radi suzbijanja pandemije koronavirusa, a potpuno zaključavanje je opcija o kojoj vlasti te zemlje uopće ne razmišljaju, potvrdio je u petak predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Nakon sastanka s premijerima Federacije BiH i Republike Srpske i entitetskim ministrima zdravstva, sazvanog kako bi se razmotrilo stanje pandemije u zemlji i odlučilo o daljnim mjerama koje bi trebalo koordinirati u cijeloj državi, Tegeltija je novinarima u Doboju kazao kako je zajednička ocjena da su već uvedene mjere dostatne te da za novima nema potrebe.

Oglas

“U BiH neće biti dodatnih mjera koje će značiti ograničavanje kretanja građana i rada (gospodarskih) subjekata. Procjena je takva da su mjere dovoljne i pod kontrolom drže stanje prouzročeno COVID-om”,  kazao je Tegeltija.

U BiH već više od sedam dana stagnira broj novozaraženih, a broj oporavljenih raste. U petak je zabilježeno nešto više od 1100 slučajeva zaraze, a zdravstvene vlasti tvrde kako je stanje pod nadzorom te ističu kako je u svakom slučaju epidemiološka slika puno bolja nego u Hrvatskoj i Srbiji.

U BiH vrijede mjere obveznog nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima i na otvorenome, a u noćnim satima je na snazi ograničenje kretanja u Federaciji BiH i distriktu Brčko. Okupljanja su ograničena na 30 osoba.

Sve prodavaonice, uslužni obrti i ugostiteljski objekti rade uz poštivanje epidemioloških mjera, a radno vrijeme im je ograničeno do 23 sata.

Tegeltija je ocijenio kako je razmjerno povoljna epidemiološka slika rezultat odgovornog ponašanja građana koji se pridržavaju propisanih mjera.

Hina/foto Pixabay