Bosna i Hercegovina neće uvoditi dodatne mjere ograničenja radi suzbijanja pandemije koronavirusa, a potpuno zaključavanje je opcija o kojoj vlasti te zemlje uopće ne razmišljaju, potvrdio je u petak predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Nakon sastanka s premijerima Federacije BiH i Republike Srpske i entitetskim ministrima zdravstva, sazvanog kako bi se razmotrilo stanje pandemije u zemlji i odlučilo o daljnim mjerama koje bi trebalo koordinirati u cijeloj državi, Tegeltija je novinarima u Doboju kazao kako je zajednička ocjena da su već uvedene mjere dostatne te da za novima nema potrebe.

“U BiH neće biti dodatnih mjera koje će značiti ograničavanje kretanja građana i rada (gospodarskih) subjekata. Procjena je takva da su mjere dovoljne i pod kontrolom drže stanje prouzročeno COVID-om”,  kazao je Tegeltija.

U BiH već više od sedam dana stagnira broj novozaraženih, a broj oporavljenih raste. U petak je zabilježeno nešto više od 1100 slučajeva zaraze, a zdravstvene vlasti tvrde kako je stanje pod nadzorom te ističu kako je u svakom slučaju epidemiološka slika puno bolja nego u Hrvatskoj i Srbiji.

Oglas

U BiH vrijede mjere obveznog nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima i na otvorenome, a u noćnim satima je na snazi ograničenje kretanja u Federaciji BiH i distriktu Brčko. Okupljanja su ograničena na 30 osoba.

Sve prodavaonice, uslužni obrti i ugostiteljski objekti rade uz poštivanje epidemioloških mjera, a radno vrijeme im je ograničeno do 23 sata.

Tegeltija je ocijenio kako je razmjerno povoljna epidemiološka slika rezultat odgovornog ponašanja građana koji se pridržavaju propisanih mjera.

Hina/foto Pixabay