Deseci osoba kojima su vlasti u Bosni i Hercegovini odredile prisilnu izolaciju u karanteni započeli su u ponedjeljak štrajk glađu prosvjedujući protiv takvog tretmana i tražeći da im se omogući samoizolacija u kućnim uvjetima, prenijeli su lokalni mediji.

Štrajk glađu započeli su u izolirani u Sarajevu, Zenici i na području Doboja, koji 24 sata dnevno moraju provoditi zaključani u sobama, sukladno odlukama stožera civilne zaštite Federacije BiH.

Taj je stožer, slijedeći praksu kakvu su ranije uveli u Republici Srpskoj, uveo mjeru po kojoj svi bosanskohercegovački državljani koji uđu u zemlju moraju provesti čak 28 dana na posebnim lokacijama za izolaciju, u mjestima u kojima imaju prijavljeno prebivalište.

Oglas

Svi koji ulaze u BiH po pravilu prolaze sanitarnu trijažu u šatorima postavljenim u blizini graničih prijelaza, a nakon toga ih se pod policijskom pratnjom šalje u izolaciju u matičnim općinama.

U karanteni 28 dana pod ključem

Drakonska mjera koja propisuje 28-dnevnu izolaciju uvedena je unatoč preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), po kojima je dovoljno da se   osobe, za koje se sumnja da bi mogle biti zaražene, u takvom statusu drži najviše dva tjedna.

“Otišao sam od svoje kuće, žene i djece prije 52 dana u Hrvatsku na posao, da bih čekao sve dosad da se situacija popravi. Nisam dolazio 50 dana. Evo vratio sam se u petak, nakon čega me je naša vlast zatvorila kao najvećeg kriminalca”, kazao je za portal Klix Mirsad Šušić, koji boravi u prisilnoj izolaciji u Zenici.

Kazao je kako ih nitko ne obilazi čak ni da im izmjeri temperaturu, a jedini kontakt s vanjskim svijetom je hrana koju im ostavljaju ispred vrata soba u kojima su stalno zaključani.

Mirsad Pašić, koji je nakon dolaska iz Slovenije izoliran u jednom motelu u okolici Doboja, kazao je za portal “Dnevnog avaza” kako su im tamo barem mjerili temperaturu, no ništa više od toga nije se dogodilo pa zbog toga prosvjeduju.

“Budući da nitko ne dolazi da nas testira iako nismo pozitivni, jer smo svi zdravi i imamo 36 temperaturu već deset dana, danas smo odbili i mjerenje temperature, a od sinoć smo stupili u štrajk glađu”, kazao je Pašić.

Ministar zdravstva Zeničko-dobojske županije Adnan Jupić kazao je kako i on misli da je ovakva vrsta tretmana vlastitih građana besmislena jer se ranije pokazalo da je samoizolacija u kućnim uvjetima dostatna mjera.

Ovako se odlukama s entitetske razine županijama nameće bespotrebni dodatni teret, uključujući tu i obvezu plaćanja smještaja za osobe u prisilnoj karanteni, kakav je slučaj upravo u Zenici jer je prostor za izolaciju u jednom privatnom hotelu.

Hina  foto Pixabay