U Drvaru je u utorak okupljanjem na koje su pozvale antifašističke udruge obilježen 27. srpnja kao dan ustanka protiv nacističke okupacije dok se istodobno malobrojna skupina katoličkih hodočasnika na danu molitvenog sjećanja prisjetila zločina nad Hrvatima drvarskog kraja što su ih tog dana 1941. godine počinili četnici.

Od 2001. dan sjećanja na drvarske mučenike obilježava se u spomen na župnika Waldemara Maksimilijana Nestora koji je 27. srpnja 1941. mučki ubijen zajedno sa skupinom svojih vjernika vraćajući se s hodočašća iz Knina.

U mjestu Trubar kod Drvara četnički su ustanici izveli iz vlaka drvarskoga župnika Nestora sa skupinom njegovih vjernika, pobili ih i bacili u jamu Golubnjaču.

Oglas

Istog dana napadnut je i drugi vlak s civilima koji su se vraćali u Drvar. Do kraja 2. svjetskog rata iz Drvara su protjerani ili pobijeni gotovo svi katolici, katolička crkva u Drvaru srušena je i uklonjena 1949., a crkveno zemljište nacionalizirano. Slična je sudbina zatekla Hrvate-katolike sa šireg područja zapadne Bosne.

U pozivu na ovogodišnje molitveno sjećanje koji je uputio banjolučki biskup Franjo Komarica stoji kako to nije niti smije biti pozivanje na mržnju ili na osvetu, nego molitva za pokoj duša tih žrtava i čuvanje spomena na njihov život i smrt.

Nedaleko od mjesta na kojemu je upriličeno molitveno sjećanje, u Drvaru je obilježena obljetnica ustanka iz 1941. godine na koju su stigle stotine ljudi iz različitih dijelova BiH.

To okupljanje organizirali su savezi udruga antifašističkih boraca iz Drugog svjetskog rata.

Na širem području zapadne Bosne i Like 27. srpnja 1941. godine izbila je masovna oružana pobuna potaknuta nasiljem i pljačkom koje su provodile ustaše.

U toj su pobuni istodobno sudjelovali simpatizeri Komunističke partije ali i četnika među kojima je raskol nastupio tek kasnije 1941.

(Hina /foto :Wikimedia