U Federaciji Bosne i Herceovine u petak je ponovo proglašeno stanje epidemije a uvođenje te mjere entitetsko Ministarstvo zdravstva opravdalo je potrebom učinkovitijeg djelovanja u cilju sprječavanja širenje zaraze koronavirusom.

“Proglašavanje epidemije covid-19 na cijelom teritoriju Federacije BiH podrazumijeva operativnije djelovanje svih mjerodavnih institucija koje provode mjere za sprječavanje širenja covida-19”, stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Istaknuli su kako proglašenje epidemije ne znači uvođenje novih restriktivnih mjera jer će se sada samo nastojati striktnije provoditi one koje su ranije propisane.

Oglas

Riječ je prije svega o održavanju fizičke distance, zabrani većih okupljanja te obvezi nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima ali i na na nekim otvorenim poput tržnica.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković je na konferenciji za novinstvo u petak kazao kako se epidemiološka situacija i u tom entitetu može opisati nepovoljnom.

Najavio je kako će stoga uskoro vjerojatno biti uvedena i obveza nošenja zaštitnih maski na otvorenom.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je pandemiju koronavirusa proglasila 11. ožujka a u BiH je na državnoj razini tri mjeseca bilo na snazi stanje prirodne ili druge nesreće kao i u Federaciji dok su u Republici Srpskoj posegnuli i za proglašenjem izvanrednog stanja.

Te su mjere ukinute u svibnju no od lipnja je i u BiH ponovo došlo do širenja zaraze a već tjednima se bilježi troznamenkasti dnevni rast ovih slučajeva.
Hina / foto Pixabay