Vlada Federacije Bosne i Hercegovine suspendirala je u utorak ravnatelja entitetske Uprave Civilne zaštite Frhrudina Solaka u jeku istrage otvorene nakon sporne nabavke respiratora za bolnice koje bi trebale skrbiti o teškim pacijentima zaraženim koronavirusom.

Solak je bio među ključnim osobama čija je zadaća u protekla dva mjeseca bila utvrđivati i provoditi mjere nužne za suzbijanje epidemije covida-19 a u kratkom vladinom zaključku stoji kako je on suspendiran “do okončanja aktivnosti pokrenutih u vezi s postupkom javnih nabavki”.

Solak je ranije sam predložio vladi da ga suspendira nakon što se ispostavilo kako je njegovom odlukom posao nabavke stotinu respiratora za bolnice u Sarajevu, Mostaru i Tuzli povjeren tvrtki “Srebrene malina” registriranoj za uzgoj i preradu voća i povrća i čiji je vlasnik Fikret Hodžić, poznat jedino kao voditelj reality show-a na jednoj lokalnoj televiziji.

Oglas

Iz entitetskog proračuna Hodžićeva je tvrtka dobila 10,5 milijuna konvertibilnih maraka (oko 5,3 milijuna eura) koliko je i tražila kako bi u razmjerno kratkom roku nabavila respiratore koji su trebali biti isporučeni odjelima intenzivne skrbi u tri gradske bolnice.

Respiratori jesu dospjeli u BiH u predviđenom roku no umjesto od nekog od renomiranih europskih proizvođača kupljeni su u Kini i to po cijeni za koju se ispostavilo kako je barem za trećinu veća od one koja se uobičajeno nudi na tržištu.

Nakon što su mediji objavili početne informacije kako je riječ o sumnjivom poslu i transakcijama Tužiteljstvo BiH je otvorilo istragu a vještaci koji su angažirani u sklopu te istrage utvrdili su kako su nabavljeni respiratori potpuno neupotrebljivi za odjele intenzivne skrbi

Kineski su uređaji zapravo predviđeni za uporabu u slučajevima poput transporta težih bolesnika kolima hitne pomoći.

Iz Tužiteljstva BiH u ponedjeljak su najavili kako će se istraga nastaviti do utvrđivanja svih okolnosti i eventualne kaznene odgovornosti osoba koje su bile uključene u nabavku respiratora koji sada stoje neraspakirani u skladištu Civilne zaštite.

Hina / foto:Pixabay