Drugi amandman koji je Grad Makarska uputio Županiji vezano za III.Izmjene i dopune županijskog Prostornog plana, a koji se tiče Biloševca, nije prošao. Točnije, na zadnjoj se sjednici Skupštine o njemu nije ni glasalo.

Podsjetimo kratko da je gradonačelnik Zoran Paunović na svojoj Fb stranici objavio kako traže odustajanje od izmjena površina, kapaciteta i vrsta izdvojenih građevinskih područja tvrdeći kako je bivša vlast pogodovala investitorima, očito misleći pritom na Petra Ćorluku, vlasnika Tete Violete koji zapadno od hotela Romana želi raditi hotel s 5 zvjezdica. Paunović se, naime, zalaže samo za kamp, koji ovdje još od 2000.želi raditi Blaž Petrović.

Također se Paunović osvrnuo na “izbrisanu” zonu, kako ju naziva, i za koju kaže kako broji 18,2 hektara. Riječ je o južnom dijelu najistočnije zone Biloševca koja više ne nosi turističko-ugostiteljsku namjenu nego nosi oznaku zaštitne šume. Gradu se to, međutim, ne sviđa s obrazloženjem da se onemogućavanjem gradnje i uređenja na ovom dijelu gubi atraktivnost sjevernog dijela ove zone.

Oglas

Što ova zelena boja znači u praksi, pitali smo Petra Matkovića, ravnatelja županijskog Zavoda za prostorno uređenje.

– Zona je smanjena jer je Ministarstvo poljoprivrede dio površine dalo u koncesiju za poljoprivredne nasade, i to na 50 godina. Grad Makarska, točnije, bivša vlast, dala je prijedlog da se ukine ovaj dio i mi smo ga uvažili, kao uostalom i inače kada nam se obraćaju gradovi i općine, pod uvjetom da su zahtjevi u skladu sa zakonom i posebnim propisima.  Taj dio dakle više nije turističko-ugostiteljske namjene, a Grad može odrediti u planu nižeg reda želi li tu zelene ili poljoprivredne površine, kazao nam je Matković.

I dok ovaj najdalji dio od grada čeka puno posla do urbanizacije, očito sežući u ne tako blisku budućnost, najbliže realizaciji i ujedno najvruća tema je najistočnija zona Biloševca, ona prva do hotela Romana. Intencija Jure Brkana bila je da se omogući investitoru Petru Ćorluki izgradnja hotela, a nadležni Zavod je, kako nam kaže Matković, uvažio zahtjev Grada.

Brkan će se prisjetiti kako je investitor došao s idejnim rješenjem, no ne i glavnim.

– Pokazao nam je i projekt uređenja plaže, vrlo opsežan, na 100-tinjak stranica, koji je radio Građevinski fakultet u Splitu. Budući je jednim dijelom ulazilo u Naturu 2000, morali smo odbiti projekt plaže što investitoru zasigurno nije bilo drago, ali smo pojasnili zašto. Naime, da smo tada unosili te izmjene, to bi tražilo dodatnu proceduru jer se radi o zoni zaštite, a to bi nam uzelo puno vremena. Rekli smo mu tad da ćemo ionako ići na izmjene kada se usvoji županijski plan te smo naglasili da su naše namjere prijateljske i da nam je u interesu i izgradnja hotela i nova radna mjesta. Svi su ti sastanci bili zajedno s pravnikom gospodina Ćorluke, stoga ne znam odakle pravo gradonačelniku Paunoviću da nas optužuje za pogodovanje. Njemu doduše očito nisu u interesu nova radna mjesta nego hosteli za koje nije plaćen komunalni doprinos i gdje se noženje plaća 100 kuna noć, kazao je Brkan.

Kako bilo, s obzirom na administrativnu sporost, ali i na “loptanje” s investitorima, očito je da je sve ovo i dalje na dugom štapu.

Naime, ravnatelj Zavoda Petar Matković istaknuo je jedan znakoviti kuriozitet: od svih 100-tinjak zona ugostiteljsko-turističke namjene u županiji, nijedna nije realizirana. Izrađeno je čak 20 UPU-a, međutim, sve su ove priče i dalje daleko od urbanizacije.

U međuvremenu, imamo niz političkih odluka koje se izmjenjuju kako se izmjenjuju vlasti, i za koje je očito najvažnije da korespondiraju s biračkim tijelom.

Ivona Ćirak /foto I.Ć.