Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban najavio je da će ta Županija nabaviti više radioloških uređaja te ih rasporediti u 12 ispostava i tako poboljšati zdravstvene usluge pa i demografski opstanak u Dalmatinskoj zagori.

“Sljedeći tjedan otvorit ćemo ponude za 11 digitalnih radioloških uređaja, četiri digitalna mamografa i četiri digitalna ultrazvuka koji će biti raspoređeni u 12 naših ispostava,” rekao je Boban na predstavljanju projekta digitalne radiologije Splitsko-dalmatinske županije.

Po njegovim riječima, u pripremi je i cjelokupni projekt “e-Dom zdravlja” kako bi i svi drugi segmenti zdravstva bili dostupni svakom čovjeku iz svih krajeva Splitsko-dalmatinske županije.

Oglas

“Naš glavni cilj je demografija odnosno zadržati ljude na prostoru Dalmatinske zagore”, poručio je Boban.

Pacijenti će moći obavljati pretrage i dobivati nalaze u najkraćem roku, u blizini mjesta stanovanja, kod obiteljskih liječnika.

Ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Marko Rađa je podsjetio kako su prije devet godina krenuli s pripremam za taj projekt jer je nedostatak kadra već tada bio prisutan.

“Ovo je kruna digitalizacije – nabavkom opreme u svim ispostavama zaokružuje se projekt digitalizacije radiologije županijskog Doma zdravlja,” rekao je Rađa, dodajući da niti jedna županija u Hrvatskoj nema takav projekt.

“Unatoč solidnom broju specijalizacija, realno se nije moglo očekivati da će jedan radiolog u manjim sredinama provesti cijelo radno vrijeme. Struka je odredila da se okrećemo modernim tehnologijama, a bez takvih ulaganja ne možemo ni očekivati zadržavanje mladih obitelji u manjim sredinama,” kazao je Rađa.

Dr. Dino Carić prezentirao je što znači digitalizacija u praksi, naglašavajući kako ovaj “kontingent od 19 aparata” omogućuje razvoj kliničke dijagnostike uz rasterećenje bolničke zdravstvene zaštite i približavanje mjestu stanovanja pacijenata.

Hina/ Splitsko-dalmatinska županija