Infrastruktura srednje škole u Makarskoj po svoj bi prilici zasluženo mogla dobiti cijeli serijal članaka; netom nakon objavljene priče o učenici koja se onesvijestila u pregrijanoj i neklimatiziranoj učionici počeli su se nizati komentari bivših srednjoškolaca ili pak roditelja koji su posvjedočili da se ovaj problem vuče već dobrih 20 godina. Još tada je ondašnji ravnatelj Slavko Gudelj govorio kako se radi o jednoj od zapuštenijih škola u Hrvatskoj, a stvari se, kako vidimo, sporo mijenjaju.

Jedan od roditelja koji se prisjeća bizarne situacije od prije četiri godine je Danijela Klarić Gojak, majka učenice koja je 2017.godine išla u ovu školu, i koja je tada na problem nepodnošljive radne atmosfere u učionicama bez klime upozorila ondašnjeg gradonačelnika Tonćija Bilića.

Kontaktirala ga je u predizborno vrijeme računajući da će reagirati na činjenicu da oni roditelji, eto, skupljaju novac za klime. Ali ni to nije bio dovoljan razlog da se posegne u rezerve i izvuče par tisuća kuna za jedan klima uređaj.

Oglas

– Pitat ću vas je li za jedan turistički grad normalno da mi roditelji kupujemo klimu djeci u školi. Usput, neki od nas su i nezaposleni. Učenici nemaju ni zavjese u nekim učionicama. Nije nas roditelje briga tko je kriv, nego tko će pomoći da se uvjeti poboljšaju, apelirala je majka srednjoškolke.

Bivši gradonačelnik Bilić zahvalio se na ukazanom problemu.

– Slažem se s vama da ovaj problem ne bi trebali rješavati roditelji, stoga smo proteklih godina više puta apelirali prema Splitsko-dalmatinskoj županiji u čijoj je nadležnosti srednja škola, da riješe postojeći problem. Njihov angažman nije zadovoljavajući, jer kao osnivači bi morali ulagati u objekte, a u zgradu u Makarskoj to ne čine, odgovorio je Bilić dodajući kako će i ovog puta reagirati.

Naveo je kako Grad Makarska čini dosta, a uz plaćanje prijevoza učenika najavio je tad i stipendije za učenike. Međutim, od klima ni K.

Roditelji su dali po 200 kuna, kupili i instalirali klimu. Koja je crkla u roku od nekih pola godine. U nabavci klime, kako nam veli Klarić Gojak, nisu sudjelovali elektrotehničari iz suprotne smjene, odnosno Srednje strukovne škole.

– Profesorica je sklanjala daljinski upravljač, no učenici iz druge smjene su se snašli preko nekakve aplikacije i klima se brzo pokvarila. Tad nam je ravnatelj Slavko Gudelj rekao da nemaju novca za – održavanje.

Koliko bi to održavanje ili popravak stajali, ne znamo, no sumnjamo da bi ravnatelj jednako rezonirao da se radi o njegovom uredu u kojem bi klima otkazala poslušnost.

– U vrijeme dok smo mi kupovali klimu, neki drugi roditelji su kupovali i šili zavjese, a bilo je onih koji su popravljali drveni pod ili bojali zidove. U svakom slučaju sa školom nikad sreće; kad pada kiša, prokišnjava, a kad je ljeto, onda je uistinu vruće. Jedne su godine učenici čak zvali nekoga iz Ministarstva, pokazali su kako izgleda škola koja prokišnjava. I od tada – ništa, ispričala nam je Danijela Klarić Gojak iz Makarske.

Dodat će kako se promjena očekuje od nove ravnateljice Evelin Bulić koja se trudi učiniti koliko može. – Međutim, kada sam govorila da bi se mogla povući neka sredstva iz EU fondova za obnovu škole, možda i za nekakve solarne panele i štošta drugo, rečeno mi je kako stvari stoje. Škola se, naime, kako mi je rečeno, dalje vodi kao pašnjak. Nije uknjižena, objasnila je.

Županija Splitsko-dalmatinska, čiji je centar u 70-ak kilometara udaljenom Splitu, očito ima prišnijeg posla od brige za derutnu školu. Briga oko uknjižbe ili održavanja zgrade iz koje godišnje izađe 300-tinjak mladih ljudi iliti 6000 u svih ovih 20 godina po svoj prilici nije problem zajednice, odnosno njezinih čelnih ljudi.

Oni imaju prišnijeg posla – da postave i/li zadrže svoje ljude na takvim pozicijama. Čak i ako misle da se ne isplati popraviti klima uređaj koji je pokvaren nakon svega pola godine.

Ivona Ćirak /Foto O.Franić