Ministar unutarnjih poslova i voditelj nacionalnog Stožera Civilne zaštite Davor Božinoviću komentirajući danas odluku o prestanku zabrane rada nedjeljom ponovio da je to bila epidemiološka mjera koja je ukinuta zbog povoljne epidemiološke situacije.

Ministar Božinović je bio u Mariji Bistrici na tradicionalnom hodočašću vatrogasaca. U tom je marijanskom svetištu velik je broj tradicijskih obrtnika koji svoje proizvode prodaju nedjeljom

„Neradna nedjelja bila je epidemiološka mjera. HZJZ je procijenio da, s obzirom na vrlo povoljnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, nema potrebe da nedjelja bude neradna kao epidemiološka mjera“, rekao je Božinović te dodao da će Stožer i dalje raditi korekcije ako to bude potrebno.

Oglas

„Što se tiče same neradne nedjelje, o tome će se sigurno razgovarati i u kampanji i u mjesecima koji dolaze. Radi se o prijedlogu zakona koji ide u javno savjetovanje. Vidjet ćemo što će ono pokazati. Pozicija Vlade i HDZ-a je poznata“, rekao je Božinović.

„Bit će i to regulirano novim zakonom kad bude raspravljen i usvojen u Hrvatskom saboru. Što se tiče odluka Stožera, kad su se stvorili uvjeti, kad govorimo o široj slici i epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, onda se donose odluke. Nema razloga s obzirom na povoljnu situaciji da se bilo što koči“, komentirao je Božinović.

Novinari su voditelja Stožera upitali i da komentira navode da se mjerama određen sat vremena za dezinfekciju trgovina ne provodi za tu namjenu, već da se „pije kava“.

„To mi nije drago čuti. To je mjera koju je propisala struka i bilo bi dobro kad prođe ovo s epidemijom, da se polaže pozornost na higijenu prostora, jer to je jedan od najvažnijih načina borbe protiv bilo koje zaraze“, odgovorio je Božinović te dodao da se i u toj mjeri može pokazati fleksibilnost.

Kako je rekao, ako je neki objekt manji, npr. manji dućan ili kiosk, ne mora se potrošiti sat vremena, to se može riješiti u manje vremena.

“Nije poanta u birokratiziranju“, rekao je Božinović i podsjetio da je mjera od sat vremena donesena u kontekstu otvaranja šoping centara koji su puno veći.

Hina / Foto: Pixabay