Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u ponedjeljak da će Ministarstvo vanjskih poslova, ako već do sada nije, na odgovarajući način uputiti poruku Mađarskoj zbog jučerašnjih izjava premijera Viktora Orbana.

“Uvijek treba reagirati na takve izjave. (…) Nema nikakvog razloga za bilo kakvu brigu, a sigurno da će Ministarstvo vanjskih poslova, ako već i nije, na odgovarajući način uputiti dodatnu poruku”, kazao je Božinović gostujući na N1 televiziji.

Mađarski premijer Orban u nedjelju je povodom 100. godišnjice mirovnog sporazuma iz Trianona otkrio ploču s povijesnim prikazom dijelova susjednih zemalja u sastavu Mađarske, uključujući Rijeku.

Oglas

Božinović je istaknuo da je Hrvatska suočena s takvim izjavama više manje kroz cijelu povijest, dodavši da bi bilo bolje da takvih izjava nema bez obzira na kontekst u kojemu su dane.

“Nisam vidio točno što je rečeno, čujem da ima nekih razlika u interpretaciji, ali ne mogu o tome suditi. Mislim da je (ministar Oleg) Butković jučer poslao vrlo jasnu poruku”, dodao je.

Ustvrdio je da bi službena reakcija Ministarstva vanjskih poslova bila normalna i očekivana, te da on osobno nema nikakav problem svakome tko na bilo koji način, simbolički, povijesno, izrazi takve pretenzije, poručiti da se drži svoga posla.

Božinović je komentirao i prekid istrage protiv bivše državne tajnice u ministarstvu uprave Josipe Rimac zbog curenja informacija u aferi Vjetroelektrane.

“Nisu to dobre stvari, bilo bi važno da se one ne događaju upravo zbog povjerenja u pravosudni sustav”, poručio je dodavši da nema političke pozadine u nedavnim uhićenjima.

“Kada govorimo o političkoj pozadini, ako išta pokazuje u tom političkom djelu, dokazuje da Vlada i nadležna ministarstva ne utječu na rad institucija koje se bave istraživanjem i progonom, jer sigurno da takva afera nije nešto što bi koristilo HDZ-u”, kazao je ministar.

Na pitanje je li politikantska odluka Austrije da je nužna samoizolacija građana nakon povratka iz Hrvatske, Božinović je ustvrdio da su zemlje u koronakrizi naučile balansirati između različitih mjera, od kojih neke ne moraju i nisu uvijek nužno epidemiološke.

Dodoa je da su svi doživjeli pad u proizvodnji, razmjeni, trgovini i svi imaju probleme sa suočavanjem s ekonomskih efektima ove krize.

“Diplomacija je takva da uvijek takva da na jedan sugestivan način pokušavate poručiti vlastitim državljanima da ostanu doma, to se može obrazložiti i zdravstvenim razlozima, ali može biti i poanta u tome, trošite doma, nemojte trošiti izvan granica zemlje jer situacija nije bajna”, kazao je.
Hina / screenshot YouTube