Komentirajući reakciju ministra zdravstva Vilija Beroša koji je u nedjelju napustio kafić jer konobarica nije nosila zaštitnu masku, ministar Davor Božinović kazao je da postoji odluka Nacionalnog stožera iz listopada 2020. koja nošenje maski propisuje i za djelatnike u ugostiteljstvu.

“Beroš je, po meni, postupio na jedini način na koji ministar zdravstva može postupiti. Ako je itko pozvan i ako itko treba ukazivati na mjere zaštite od epidemije, u vrijeme dok ona traje, onda je to ministar zdravstva, naglasio je Božinović u ponedjeljak na otvaranju Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone u Policijskoj upravi zadarskoj.

Na novinarske tvrdnje da konobarica ima respiratornih problema zbog kojih ne može nositi masku, Božinović je dodao: “Nažalost, da je gospođa to odmah rekla, siguran sam da ne bismo danas o ovome pričali. Koliko sam razumio, ona ima i liječničku potvrdu, ne znam zašto to odmah nije rečeno. Ministar bi to uvažio jer je, prije svega, liječnik”, ustvrdio je Božinović koji je ujedno i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Oglas

Na upit o održavanju više koncerata bez pridržavanja mjera, a koji su se proteklog vikenda odvijali u drugim županijama, Božinović je rekao kako on ne zna za takve događaje.

“Ali ako postoje, postoji i odgovornost svih koji su u sustavu Civilne zaštite na lokalnim razinama. Ne može se očekivali niti je moguće da Nacionalni stožer vodi brigu o svakoj manifestaciji”, rekao je te napomenuo kako planiraju otvoriti više mogućnosti za event industriju ako se nastavi povoljna epidemiološka situacija.

Naglasio je i da „nas manje brojke ne bi trebale uljuljati te da se ne smijemo ponašati kao da virusa nema”.

“Trebamo izbjegavati situacije koje su riskantne. S one proslave košarkaške pobjede u Zadru već sada je nepobitno utvrđeno da je šest osoba zaraženo u tim događanjima. Epidemiološki zavod i sve službe trebaju loviti njihove kontakte i gledati kako da se ta brojka zaustavi jer kad pogledate i ove brojeve, koje nisu velike, ipak one pokazuju da je u Zadarskoj županiji više zaraženih nego u susjednim dalmatinskim županijama”, kazao je ministar Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak je u Virovitici opovrgnuo priču s društvenih mreža da je ostao dužan u zadarskom kafiću koji je jučer demonstrativno napustio zbog nenošenja maski, upitavši novinare zar misle da bi ministar u Vladi ostao nekome dužan dvije kune

Hina /foto M.D