Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obratio se javnosti na Policijskoj akademiji u Zagrebu. Komentirao je epidemiološku situaciju.

Božinović je odgovarao i na pitanja novinara. Pitali su ga o predsjedniku Zoranu Milanoviću koji je osvanuo je u bazi neprijatelja Ukrajine. Ministar kaže kako sigurnosne službe obavljaju svoj posao i dodaje kako smatra da se poruke takve vrste ne šalju na konferencijama za javnost. “Nitko seriozan o tome ne govori u javnom prostoru”, prenosi Dnevnik.hr.

Komentirao je i preporuku EK o COVID potvrdama i skraćivanje trajanja COVID potvrda za one cijepljenje s dvije doze. Ministar kaže da se potvrde mogu izdavati prema pravilima koja vrijede za svih 27 članica. “Postoji prostor da se na nacionalnoj razini stvari postave drugačije”, rekao je kako se o tome intenzivno razgovara i dodao kako sutra imaju sastanak na kojem bi trebali to potvrditi.

Oglas

“Moramo izdavati potvrde kako je to propisano EU pravilima. Ako nisu izdane po pravilima ne možete prijeći granicu, a to znači i skraćenje dana kad je u pitanju dvije doze i preboljenje”, rekao je i dodao kako će se tražiti i naći rješenje da se za građane Hrvatske ne mijenja ništa.

Komentirao je epidemiološku situaciju i mogućnost skraćivanja trajanja karantene. Najavio je kako će se sutra održati važan sastanak s predstavnicima NZJZ i Stožerom.

“Drugoga nam slijedi produljenje ovih mjera. To je sad trenutak kad bi se nešto moglo revidirat, no s obzirom na brojeve novozaraženih, koji su još visoki, ne možemo raći da smo dosegnuli vrhuhanc epidemije, pogotovo u usporedbi s drugim zemljama. Izrael npr. bilježi rekorde novozaraženih”, kazao je i dodao kako se optimizmom treba gledati na proljeće i nadati se da nas neće zahvatiti neka nova varijanta.

“Treba gledati da nam se zdravstveni sustav ne optereti”, rekao je govoreći o epidemiološkoj situaciji i trajanju karantene.

Odgovarao je i na pitanje o skraćivanju samoizolacije. Kaže kako se o tome razmišlja.

“Mislim da ono kako se ponaša ovaj virus. Oni koji dođu u kontakt s njim brže se zaraze, ali brzo i odlazi jer se najčešće ne spušta u respiratnorni sustav”, rekao je.

MD/foto: Twitter/Vlada RH