U središnjem dnevniku francuske nacionalne televizije TF1, kojeg prati više od 7 milijuna gledatelja, prikazana je petominutna reportaža o Hrvatskoj s posebnim naglaskom na ljepote otoka Brača i jedne od najljepših plaža na svijetu Zlatni rat, izvijestila je direktorica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Francuskoj Danijela Mihalić Đurica.

Reportaža Envie d’évasion : la fabuleuse île de Brač (Želja za bijegom : čarobni otok Brač) rezultat je posjeta poznatog francuskog urednika i novinara Jean-Marie Bagayokoa Zagrebu uslijed nedavne nogometne utakmice između Francuske i Hrvatske. Oduševljen ljepotama Hrvatske, novinar je francuskoj javnosti, osim nogometne slike o Hrvatima, odlučio predstaviti još poneku hrvatsku zanimljivost, a ovog puta odluka je pala na otok Brač kojeg Bagayoko naziva „biserom rajskog dekora“.

„Izuzetno nas vesele najnovije pozitivne objave u francuskim medijima. S obzirom na zaustavljene turističke trendove i aktualni trenutak kada su bitno ograničena kretanja, a ljudi sve više vremena provode ispred malih ekrana, potrebno je više nego ikad prije održavati vidljivost u medijima i to ne samo putem televizije nego svih raspoloživih promotivnih kanala. Zato su ranije počele i pripreme za 2021. jer su Francuzi ove godine u najvećem broju ostali doma, no odmah kada se brojke zaraženih spuste, spremni su nastaviti s putovanjima, a Hrvatska je definitivno jedna od omiljenih odmorišnih destinacija francuskih gostiju“, izjavila je Danijela Mihalic Đurica.

Oglas

U reportaži novinar otkriva kako je, osim po tirkiznom moru, plaži i turistima, Brač u svijetu prepoznat po tradiciji klesarstva, bijelom kamenu i Klesarskoj školi u Pučišćima. Brački kamen, kao ponos otočana i Hrvata, predstavljen je kao jedinstveni materijal od kojega su izgrađene i brojne svjetske monumentalne građevine, a novinar kao najimpozantnija zdanja izdvaja tek nekoliko primjera – splitsku Dioklecijanovu palaču, američku Bijelu kuću te zgradu parlamenta u Budimpešti. Tajne klesarskog zanata kao i tradiciju koja se prenosi s koljena na koljeno francuskoj su publici otkrili profesori i učenici škole koji su među ostalim istaknuli veliki značaj škole, ali i iznimnu kvalitetu bračkog kamena koji je od antike do danas korišten za gradnju znamenitih zdanja diljem svijeta. Osim na klesarstvo, u reportaži je stavljen naglasak i na gastronomsku tradiciju i poznate otočke specijalitete od janjetine, ali i na višestoljetnu tradicija maslinarstva. Inače, otok Brač je uz Hvar jedan od hrvatskih otoka kojeg iz godine u godinu posjećuje sve veći broj francuskih gostiju.
M.D. / foto Pixabay