Europska komisija objavila je u utorak da je odobren upis “Bračkog varenika” u popis proizvoda sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla.

“Brački varenik” je proizvod koji se koristi kao dodatak jelima, a dobiva se ukuhavanjem ocijeđenog soka svježeg ili prosušenog grožđa dok se njegov volumen ne smanji na približno trećinu početnog volumena. Proizvodi se od autohtonih sorti vinove loze i to od crnih sorti Babića, Crljenka kaštelanskog, Plavca malog i od bijele sorte Maraštine.

“Brački varenik” je slatka, viskozna tekućina medne arome, blago izraženog okusa i mirisa na grožđe i srednje izraženog okusa na karamel. Može biti od tamno crvene do tamno smeđe boje, ako se radi od crnih sorti grožđa, odnosno tamno žute do svijetlo smeđe boje ako se radi od bijele sorte grožđa.

Oglas

Sve faze proizvodnje „Bračkog varenika“ odvijaju se isključivo na području otoka Brača i to u periodu od početka rujna do kraja listopada proizvodne sezone tj. iste godine.

Brački varenik ima status vrhunskog začina kojemu je prijetila opasnost da padne u zaborav. Za njegovu proizvodnju treba puno strpljenja jer se mošt dugo iskuhava, više od 15 sati.

To je energetski koncentrat s visokim udjelom šećera i prirodnim multivitaminima i multimineralima.

Registriranjem naziva kao oznake zemljopisnog podrijetla naziv proizvoda dobiva zaštitu jednakovrijednu pravu intelektualnog vlasništva za proizvode određenog zemljopisnog podrijetla koji na temelju svojeg podrijetla imaju posebna svojstva ili ugled. Registracijom naziva proizvod se štiti od zlouporabe, oponašanja ili aludiranja na njegov naziv. Na taj se način povećava i tržišna vrijednost proizvoda gospodarskih subjekata jer se jamči njihova posebnost u odnosu na druge slične proizvode ili prehrambene proizvode.
Hina / foto O.F.