Pod pokroviteljstvom TZ Brela, Općine Brela i Javne ustanove „Park prirode Biokovo“ od 8. do 10. listopada u Brelima održan je 11. alpinistički kamp „Glavno da se klajmba“,tradicionalni memorijalni susret u čast poginulim alpinistima Toniju Rosi, Igoru Skenderu, Martinu Užareviću i Krešimiru Milasu.

Kamp je ove godine okupio više od stotinu penjača iz cijele Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke te Bosne i Hercegovine, a mada vremenski uvjeti nisu išli na ruku penjačima ostvareno je više desetaka uspona na području Biokova, od Vrisovih glavica koja se nalaze iznad Brela, pa preko Basta, Šibenika, Borovca, Pajevine, Ercegove gradine, Solila.

Treba istaknuti da Brela sa uređenim penjalištima, te čitavo područje Biokova pružaju izvanredne uvjete za penjanje tijekom čitave godine. Ovaj Kamp upravo pridonosi upoznavanju takvih mogućnosti te promovira veliki izbor penjačkih smjerova različitih težina. Karakteristika da svatko može pronaći izbor za sebe jedan je od velikih aduta Biokova, kao i konfiguracija stijena koja pruža osjećaj da ste sami u stijeni, bez gužvi koje su postale uobičajene na ostalim penjalištima.

Oglas

Ove godine gost predavač bila je Monika Kambič, legendarna slovenska alpinistica, koja je nadahnuto pričala o svojim usponima diljem svijeta. Fantastične, ali i vrlo surove scene iz granitnih stijena Patagonije kroz jednu poetičnu priču postale su puno pristupačnije, i manje zastrašujuće.

Drugu godinu za redom na kampu je sudjelovala i izdavačka kuća Libricon iz Zagreba, koja na Kampu po promotivnim cijenama nudi literaturu iz područja alpinizma i općenito djela planinarske tematike.

Svaku večer svim sudionicima pripremljena je hrana i piće, nakon čega je nastavljeno druženje, upoznavanje, razmjena iskustava i dogovaranje novih uspona.U organizaciji su sudjelovali Komisija za alpinizam Hrvatskog planinarskog saveza, Speleološko alpinistički klub Ekstrem iz Makarske, te alpinistički odsjeci planinarskih društava Velebit i Željezničar iz Zagreba.

Foto/tekst: Ivan Rakić/ MD, SAK Ekstrem