Na današnjem konkurentskom tržištu komunikacija postaje sve važniji čimbenik uspješnog poslovanja. Kad se radi o poljoprivredno-prehrambenim proizvodima i uslugama ruralnog turizma naglasak je na umrežavanju ponude, stvaranju zajedničkih oznaka te zajedničkim promocijskim aktivnostima. Godinu dana radili smo na projektu koji će pomoći našim poljoprivrednicima – objavio je danas Grad Vrgorac.

Na području Grada Vrgorca izrazito je razvijena poljoprivredna proizvodnja, a najvažniji proizvodi su jagode, pršut, vino, breskve, nektarine, grožđe, stolno grožđe, povrće i med. Među vodećim smo područjima u Hrvatskoj po vinovoj lozi, pršutima, jagodama, stolnom grožđu. Jedan od načina da se poveća međusobna poznatost i vrijednost tih proizvoda je stvaranje prepoznatljivog branda.

Svrha oznake je diferencijacija vrgorskih proizvoda od konkurencije, podizanje i zadržavanje kvalitete tih proizvoda te poticanje prodaje tih proizvoda na lokalnom, regionalnom i nacionalnom tržištu.

Oglas

Naša oznaka kvalitete će se zaštititi u Zavodu za intelektualno vlasništvo RH kao figurativni žig u vlasništvu Grada Vrgorca, koji će prema propisanoj proceduri (Pravilniku i ugovoru o davanju prava korištenja oznake kvalitete) davati zainteresiranim proizvođačima pravo korištenja oznake. Oznaka kvalitete će se moći koristiti na pakiranjima i etiketama proizvoda te na promotivnim materijalima. Svaki OPG koji zadovolji kriterije dobiva oznaku, a kraj oznake biti će vidljiv i broj OPG-a.

Oznaka kvalitete, u prvoj fazi, dodjeljivat će se za sljedeće kategorije poljoprivredno-prehrambenih proizvoda:

• Jagode i drugi proizvodi od jagoda;

• svježe voće i povrće i drugi proizvodi nastali preradom voća i povrća;

• med i drugi pčelinji proizvodi;

• vino i drugi proizvodi od grožđa i vina sukladno Zakonu i Pravilniku o vinu

Uskoro ćemo javnom prezentacijom detaljno predstaviti ovaj projekt koji je stvaran u suradnji s našim poljoprivrednim udrugama, poljoprivrednim savjetnicima i Turističkom zajednicom, tj. članovima Povjerenstva – stoji u priopćenju kojeg potpisuje gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić.

M. D. / Foto Grad Vrgorac