Sporazum o postizbornom koaliranju kojega je u ime SDP-a potpisao Zoran Paunović, te Stjepan Zelić u ime kandidacijske liste grupe birača, eksplicitno zabranjuje bilo kakvu mogućnost koaliranja s HDZ-om.

Predsjednik HDZ-a Jure Brkan kaže kako ova koalicija nije njihova stvar, ali da nije siguran da su birači Stjepana Zelića baš to htjeli.

– Ne znam što gospodin Stjepan Zelić kaže na to, ali valjda su njegovi birači htjeli ovakvu koaliciju. HDZ je jaka stranka, bit će nam čast biti u oporbi i bit ćemo žustra oporba ovakvoj vlasti. A SDP već pokazuje svoje pravo lice, sastavlja sporazum u tipičnoj SDP-ovskoj maniri “ili mi ili oni”, komentirao je Brkan.

Oglas

Vrlo kritički su sporazum komentirali i u NLO-u.

– Sporazum između SDP-a i Stjepana Zelića, nositelja kandidacijske liste grupe birača pokazuje nastavak utabanog puta kojim već dugo gaze makarske političke stranke, komentirala je Ela Sokol iz NL Osejava.

Na pitanje kako vide svoj utjecaj u Gradskom vijeću, s pozicije oporbe, odvratila je kako predlažu novi politički diskurs.

– Model uspostavljanja političke većine svojevrsnim kupoprodajnim ugovorom potrošen je i zastario način obnašanja vlasti i u suprotnosti je s novim političkim diskursom kojeg smo predlagali, a koji podrazumijeva najdemokratičniji oblik donošenja odluka – manjinsku vlast.

Od makarskog smo gradonačelnika očekivali otvoreniji pristup u uspostavi odnosa  sa zakonodavnom vlasti, na način da se isti potrudi svim gradskim vijećnicima objasniti zašto je neki prijedlog dobar kroz što češće sastanke Međustranačkog vijeća. Umjesto toga dobili smo već prepoznatljiv način osiguravanja većine s prethodnim usuglašavanjem koalicijskih partnera iza zatvorenih vrata. Prema tom modelu, sjednice Gradskog vijeća i dalje će biti samo predstava javnost umjesto radnog sastanka na kojem se o predloženim točkama dnevnog reda razgovara na argumentiran i stručan način. NLO će biti konstruktivna i aktivna oporba s ulogom nuđenja kvalitetnih i nužnih prijedloga te nadgledanja procesa usvajanja  odluka na sjednicama Gradskog vijeća, pojasnili su iz NLO-a.

Ivona Ćirak