Brod Hrvatske ratne mornarice (HRM) RTOP-42 “Dubrovnik” u četvrtak je isplovio iz splitske luke u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba“ te s 32 člana posade 3. hrvatskog kontingenta krenuo u NATO operaciju potpore miru Sea Guardian na Sredozemlju.

“Sudjelovanjem u operaciji Hrvatska ratna mornarica daje svoj doprinos zajedništvu i jedinstvu država članica NATO-a te sudjeluje u demonstraciji jedinstvene, praktične i neposredne odlučnosti NATO-a u zaštiti i obrani saveznika”, istaknuo je zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli prilikom ispraćaja broda.

Time mornarica i Oružane snage još jednom pokazuju da je Republika Hrvatska odana članica NATO-a na koju partneri i saveznici u svakom trenutku mogu računati, dodao je.

Oglas

U dijelu operacije naziva Focus Operation brod HRM-a po treći će puta provoditi neborbene zadaće s težištem na stvaranju cjelovite pomorske situacijske slike, a sve s ciljem odvraćanja mogućih ugroza.

Zapovjednik kontingenta kapetan korvete Marinko Majić naglasio je kako su pripadnici kontingenta nakon zahtjevne obuke koju su prošli spremni za zadaću koja ih čeka u Sredozemlju, dok je zapovjednik broda “Dubrovnik”, poručnik bojnog broda Ante Uljević rekao da je sudjelovanje brodova HRM-a u toj operaciji prilog doprinosu Hrvatske savezničkim naporima osiguranja zajedničke sigurnosti na moru.

Brod je već sudjelovao u operaciji Sea Guardian u rujnu 2019., te u brojnim međunarodnim vojnim vježbama u Italiji, Crnoj Gori te Albaniji.

Raketna topovnjača RTOP-42 “Dubrovnik” klase Helsinki duga je 45 metara, širine je 8,9 metara, a brzina koju dostiže iznosi 28 čvorova.

Brod je namijenjen za nanošenje raketnih udara po protivničkim brodovima te topničko djelovanje po ciljevima u zraku, na moru i na kopnu. Brod provodi namjenske zadaće i u složenijim uvjetima, na otvorenom moru, prilazima i u međuotočnom području, ograničeno protupodmorničko djelovanje te prekrcaj na sumnjivi brod u sklopu nadzora pomorskog prometa.

Naoružan je s osam protubrodskih raketa RB-15B, pramčanim topom Bofors Mk1 57 mm i dva krmena protuzračna topa SAKO ZU 23 mm. Opremljen je i s dvije puškostrojnice PKT za blisku zaštitu.
Hina /foto MORH /M. Čobanović