Nakon što su dvije biskupije, Riječka i Dubrovačka, odgodile prve pričesti i krizme, to bi se moglo dogoditi i u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje obiteljska okupljanja postaju veliki izvor širenja zaraze.

Otkrila je to na konferenciji za medije dr. Željka Karin, voditeljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, u kojoj epidemija koronavirusa ne jenjava, a veliki problem su obiteljska druženja, prenosi RTL.

– Vidjet ćemo postoji li mogućnost da se na neko vrijeme odgode pričesti i krizme, ali to nije na nama, to je odluka Nadbiskupije”, odgovorila je na pitanje što s pričestima i krizmama.

Oglas

U posljednja 24 sata u Splitsko-dalmatinskoj županiji potvrđena je zaraza koronavirusom kod 462 osobe, a pet osoba je umrlo.

– Imamo veliki broj novooboljelih. Ovo je jedna od većih brojki, u ovom valu najveća. Situacija nije zadovoljavajuća, brojke nam eskaliraju”, rekla je Karin dodajući kako je riječ uglavnom o britanskom soju koji se brzo širi.

– Razgovaramo i o posebnim novim mjerama za to, pa i za odgodu. Nije problem u samom činu vjenčanja, recimo, već što se ljudi nakon toga druže u svojim obiteljima i restoranima. Razgovarat ćemo postoji li mogućnost da se na neko vrijeme odgodi to, ali mi to ne možemo narediti.

To je stvar vjerske zajednice odnosno nadbiskupa. Moram reći da imamo izvrsnu suradnju s nadbiskupom, uvijek je slijedio naputke epidemiologa i prosljeđivao ih na niže razine, rekla je dr.Karin.

M.D.