Konzorcij u sastavu: Grad Zadar, Gradska knjižnica Zadar, Zajednica tehničke kulture, Udruga Robotic i Inovativni Zadar d.o.o., službeno se prijavio i postao dio “Fab City Global Initiative”, Fab City znači aktivno oblikovanje digitalne transformacije i korištenje zatvorenih proizvodnih i materijalnih ciklusa za smanjenje emisija stakleničkih plinova u gradovima i općinama, kako piše Gradonačelnik.

Do 2054. godine 70 posto nas će živjeti u gradovima. Ova brza urbanizacija predstavlja veliki izazov, kao i priliku koja mijenja sustav. Cilj je, stoga, sve što se troši u gradu treba se i proizvoditi u gradu.

Počeci Fab City inicijative kreću 2014. godine, kada je tadašnji gradonačelnik Barcelone izazvao gradove širom svijeta da ‘pritisnu tipku’ i pokrenu četrdesetogodišnju mapu prema proizvodnji svega što troše do 2054. – što predstavlja srž ove inicijative, podsjećaju iz zadartopcity.hr.

Oglas

Građani, FabLabs i gradske vlasti surađuju na lokalnoj razini kako bi implementirali nove urbane modele intervencijama u upravljanju i politici.

Inicijativu danas čini mreža od 38 gradova diljem svijeta.

Umrežavanje Fab gradova međusobno stvara preduvjet za razmjenu znanja i postavljanje zajedničkih standarda za međunarodnu suradnju. Mreža stoga služi za razmjenu iskustava i razmjenu resursa.

Bitan korak bit će stvaranje digitalne infrastrukture s kojom se produkcijski dizajni mogu dijeliti i stvarati u suradnji. Cilj je dizajnirati proizvode globalno i proizvoditi ih lokalno.

Naime, skup aktera iz civilnog društva, poduzeća i javnih institucija lokalno se mobilizira unutar globalne mreže gradova s ciljem preseljenja industrijske i poljoprivredne proizvodnje u srca gradova. Inovativna rješenja pojavljuju se kao odgovor na ekološke i društvene izazove s kojima se susreću urbana područja, na raskrižju znanja i novih tehnologija.

Kao globalna mreža Fab City je povezan zajedničkim znanjem preko zajedničkih alata i platformi.

Radi se o inicijativi koja ima za cilj usmjeriti gradove prema drugačijoj filozofiji planiranja i upravljanja gradova koja se zasniva na postizanju lokalne proizvodnje i globalnoj povezanosti samodostatnih gradova, gradova koji bi do 2054. proizvodili sve što im je potrebno.

Zadarski konzorcij je, prepoznavši trendove razvoja na vrijeme i želeći postati dio ove inicijative poslao svoju prijavu za članstvom 28. kolovoza 2020. te je i službeno primljen u Fab City mrežu čime se obvezao na zajedničku viziju u inicijativi.

M. D. /foto Pixabay