Burna rasprava na jučerašnjoj sjednici Turističkog vijeća TZ grada Makarske, na kojoj su se našla izvješća direktorice i Turističkog vijeća, te nalaz revizije koju je obavila kuća Kalibović i partneri, u jednom je trenutku kako doznajemo, rezultirala najavom ostavke. Naime, Davor Glavina, član Turističkog vijeća, kazao je usred diskusije kako će podnijeti ostavku, premda njega samog nismo uspjeli dobiti na telefon kako bismo provjerili ozbiljnost namjere te doznali razloge. U više smo navrata bezuspješno pokušali stupiti s Glavinom u kontakt, no kratak smo komentar dobili od Hloverke Novak Srzić, direktorice TZ Makarska. Naime, direktorica kaže kako vjeruje da se radi o uobičajenom nezadovoljstvu koje na sjednici Vijeća izražava Glavina.

– Ne mislim da je ozbiljno namjeravao dati ostavku, kod nas je uvijek dosta burno, rekla nam je Novak Srzić.

Nije poznato je li najava  ostavke na funkciju člana Turističkog vijeća ušla u zapisnik i hoće li Glavina, kako je najavljeno, istu podnijeti i pismeno.

Oglas

Burne rasprave na sjednicama Turističkog vijeća uistinu jesu uobičajene, kažu nam članovi, no ovog puta je bilo nešto žustrije. Unatoč tome, kao i do sada, usvojene su sve točke, dok se o posljednjoj nije niti trebalo glasati budući ide na skorašnju Skupštinu koja bi se trebala održati do kraja ožujka.

Revizijski uvid koji inače nije državni nego je naručen od TZ-a nije skrenuo pažnju da “povjeruju kako financijski izvještaji Turističke zajednice grada Makarske ne pružaju objektivnu i realnu sliku financijskog položaja i poslovanja u skladu sa Zakonom o financijskom poslovanju i  računovodstvu neprofitnih organizacija”. Ukratko, nadzor nije utvrdio neke nezakonitosti iako eksplicitno ne tvrdi da propusta nije bilo. 

Jedan od propusta je i nepostojanje dokumenta kojim bi se dokazao iznos koji direktorica može trošiti van Financijskog plana odnosno bez zelenog svjetla Turističkog vijeća. 2018.godine je izglasan dokument koji direktorici daje odriješene ruke do cifre od 120 tisuća kuna, međutim, usvojen je samo za tekuću godinu i kasnije nije obnavljan.

Raspravljalo se o aplikaciji Visit Makarska te dugovanju TZ-a prema Gradu Makarska od 2019.godine, a u iznosu od preko pola milijuna kuna. Najavljeno je da će se dug uskoro riješiti.

Ivona Ćirak /foto M.D