U posljednja 24 sata zabilježeno je 2378 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 12736. Među njima su 932 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 68 pacijenata, a preminule su 23 osobe.

O velikom broju novozaraženih te epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj u Dnevniku N1 govorio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Na samom početku osvrnuo se na nove mjere koje su stupile na snagu u utorak.

Oglas

“Mi smo tek u nedjelju objavili mjere. Mi efekt tih mjera još ne možemo vidjeti. Očekujemo da će mjere koje ćemo donijeti imati efekt. Nama sad brojke skaču. Kad su velike brojke onda svaki pik donosi veliku brojku. Mi se nadamo da će ove mjere dati efekt. U svakom slučaju, u ovom trenutku možemo reći da imamo rast dvostruko u odnosu na pred tjedan dana. Danas imamo dvostruko i jučer smo imali dvostruko”, kaže Capak.

Strože mjere

Njemačka je danas najavila uvođenje strožeg lockdwona od ponedjeljka, 2.11. Što će napraviti Hrvatska?

“Mi epidemiolozi bismo vrlo rado još strože mjere, no moramo imati u vidu da se radi o bogatim zemljama koje imaju rezervne financije. Ovakve mjere kakve je Njemačka večeras najavila u Hrvatskoj se u ovom trenutku ne razmatraju”, ističe Capak.

“Mi jesmo već razgovarali i o policijskom satu, ali zasad ga nećemo uvoditi”, rekao je.

Komentirao je i kolike bi brojke novozaraženih mogle biti u četvrtak.

“U svakom slučaju danas će biti još više testova nego jučer, a vjerojatno će i brojka pozitivnih biti veća”, rekao je.

Jesu li nove mjere dobro iskomunicirane?

“Mi smo nastojali mjere dobro iskomunicirati. Upućujem građane da zovu naš broj 113 za sve informacije”, kazao je.

“Od momenta donošenja ove mjere, svi su u izolaciji 10 dana. To se primjenjuje na sve. S time da moram upozoriti da se građani koji izlaze iz samoizolacije još neko vrijeme moraju držati mjera. Nositi maske i ne ići na sastanke s većim brojem ljudi”, istaknuo je zaključno Capak.

M.D.