Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je večeras u Dnevniku HTV-a kako Hrvatska s Pfizerom ima postignut dogovor o dinamici isporuke cjepiva, a to je kraj prvog kvartala godine, odnosno do ožujka. Dodao je da bismo do tada trebali dobiti približno 275 tisuća doza cjepiva.

“Željeli bismo da se Pfizerovim cjepivom cijepi u sustavu”

Capak je naglasio kako se očekuje registracija Modernina cjepiva 6. siječnja. Rekao je da je Hrvatska najviše cjepiva naručila od AstraZenece, ali zasad se još ne zna ni datum registracije cjepiva.

Oglas

– Pfizerovo cjepivo treba se čuvati na -70 stupnjeva, a kada se otopi, može stajati pet dana. Modernino cjepivo čuva se na -20, a mjesec dana čuva se u običnom frižideru. Željeli bismo da se Pfizerovim cjepivom cijepi u sustavu – domovima za starije i ostalima te u zdravstvenim ustanovama. Liječnici obiteljske medicine imat će ulogu u cijepljenju, ali to ovisi o lokalnoj organizaciji, rekao je Capak.

Moguće je da ćemo se morati cijepiti sezonski, kao kod gripe

Dodao je da ključnu ulogu u organizaciji cijepljenja imaju zavodi za javno zdravstvo i epidemiološke službe. Capak je naglasio kako se još ne zna koliko ćemo biti zaštićeni nakon cjepiva.

– Prvi su cijepljeni u rujnu i prošlo je premalo vremena. Moguće je da ćemo se morati cijepiti sezonski, kao kod gripe, poručio je.

Objašnjavajući utjecaj mutacije virusa, rekao je da zasad stručnjaci smatraju kako to neće utjecati i da će trenutačno cjepivo štititi od mutiranih sojeva.

– Jednom kada je platforma proizvodnje cjepiva završena i uključena je tehnologija, onda nije problem promijeniti antigenski sastav i proizvesti novo cjepivo, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Prava kampanja počinje kada stigne cjepivo”

Capak je dodao da u Hrvatskoj postoji elektronički sustav za centralnu registraciju cijepljenja pa će se moći tiskati i potvrda o cijepljenju. Naglasio je kako se registracija cijepljenja obavlja i ručno te će svaka osoba moći dobiti potvrdu o cijepljenju.

Krunoslav Capak istaknuo je da će u kampanji za cijepljenje pomoći poznate osobe, sportaši i glumci. Naglasio je kako se zasad provodi edukacija o važnosti cijepljenja, a prava kampanja počinje kada stigne cjepivo.

Do nekog značajnog popuštanja mjera neće doći prvi tjedan nakon Nove godine

Naglasio je kako se zahvaljujući mjerama smanjio broj novooboljelih, a pokazatelj da je situacija pod kontrolom jest i da pada broj pozitivnih među testiranima. Rekao je da je trenutačno “na ukupnoj razini epidemije broj manji od 20%, a 24-25% je u zadnjih 14 dana”.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo  istaknuo je i kako se očekuje “da mjere počnu djelovati i na broj hospitaliziranih te onih koji su na respiratoru i onih koji na žalost preminu”.

– Još imamo visoku incidenciju, a do nekog značajnog popuštanja mjera neće doći prvi tjedan nakon Nove godine, iako više neće biti zabrane napuštanja županija. Sve ostalo će se pažljivo razmotriti, poručio je.

M. D.