Iako su do sada maske u zatvorenim javnim prostorima bile preporuka, uskoro bi mogle postati obveza, što znači da bi “neposlušni” mogli snositi posljedice. Ovo i ne bi bila neka novost što se tiče Europske unije, jer većina zemalja propisuje visoke novčane kazne za prekršitelje. Novu obvezu za medije je najavio Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog stožera – piše Jutarnji list.

– Mi sasvim sigurno pripremamo mjeru obaveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima. O ostalim mjerama razgovarat ćemo s pojedinim sektorima gospodarstva i u dogovoru s njima ih donositi – rekao je Capak. Obveza nošenja maski uključuje i njihovo pravilno nošenje.

Svi oni koji primjerice u trgovini nose masku na bradi ili ako im nos nije prekriven i službeno su prekršitelji, za sada u Primorsko-goranskoj županiji i u Popovači, u kojima je to izrijekom propisano. Naime, u novim mjerama prvi put se spominje pravilno nošenje, a ne samo nošenje maski.
Pravilno nošenje

Oglas

“Obveza pravilnog korištenja maski za lice ili medicinskih maski u svim javnim zatvorenim prostorima (trgovine, banke, pošte, crkve, ljekarne, zdravstvene ustanove i sl.) te u javnom prijevozu, osim u slučajevima propisanih ili preporučenih izuzeća”, stoji kao jedna od mjera Primorsko-goranske županije, a slično piše i za Popovaču.

Upravo je Popovača već nekoliko dana jedno od najvećih žarišta, gdje je na promociji knjige zaraženo čak 90 osoba. Ipak, jučer se situacija primirila. Još jedno od žarišta je Koprivničko-križevačka županija, gdje su od covida-19 oboljele 23 osobe, među kojima je 17 štićenika ilegalnog objekta za starije osobe Keris iz Legrada, a štićenici će tijekom dana sanitetom biti prevezeni u koprivničku Opću bolnicu.

Zanimljivo je da su na tom području svi znali za postojanje doma, ali nitko da je ilegalan. Situacija nije sjajna niti u Zagrebu, gdje je 70 novooboljelih, no unatoč tome još uvijek se ne planiraju nove mjere. Na jučerašnji dan u Zagrebu je zabilježen 431 aktivan slučaj, što je gotovo 30 posto svih aktivnih slučajeva u Hrvatskoj.

M.D. / foto Pixabay