Covid-potvrde bit će obvezne u javnim i državnim službama od utorka, potvrdio je za N1 Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Iako je Stožer ranije najavio da će covid-potvrde biti obvezne u svim državnim i javnim službama, uključujući i škole i Sabor, od ponedjeljka 15. studenog, rok je pomaknut za 24 sata.

Uz to, Capak je potvrdio da će potvrda o preboljenju bolesti covid-19 vrijediti godinu dana.

Oglas

Ranije u četvrtak ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs također je rekao da će uvođenje covid-potvrda u školama i obrazovnim institucijama krenuti u utorak, 16. studenoga.

“Mjere će stupiti na snagu, uvažavajući određene organizacione pripremne potrebe što se tiče mjesta testiranja i organizacije samih ravnatelja koji će to trebati provoditi, u utorak”, rekao je Fuchs.

“Sve javne službe, u našem slučaju to znači sve škole, sve visokoškolske ustanove i instituti će trebati provjeravati imaju li zaposlenici covid-potvrde ili neke druge dokumente kojima će dokazati preboljenje. Bit će sigurno osiguran dovoljan broj mjesta za testiranje. Moramo svima koji to moraju obaviti, osigurati da što lakše i bliže moraju provesti testiranje. Predočenje o mogućnosti ulaska u prostore javnih zgrada provjeravat će se dva puta tjedno”, kazao je Fuchs.

MD / foto: screenshot