Policija je uhitila, a Uskok pokrenuo istragu protiv 50-godišnjeg carinika iz Ploča osumnjičenog da je bio dio ranije uhićene skupine koja je prokrijumčarila najmanje 146 kilograma kokaina i na drogi zaradila preko 32 milijuna kuna.

Carinik koji je, zlorabeći svoj položaj u luci Ploče, bez pregleda propuštao kontejnere u kojima se nalazio kokain uhićen u ponedjeljak te je nakon provedenog kriminalističkog istraživanja u utorak predan pritvorskom nadzorniku, izvijestila je policija.

Uskok je priopćio da je protiv carinika proširio istragu koju je 28. siječnja pokrenuo protiv troje hrvatskih i jednog talijanskog državljanina. Riječ je o muškaracima od 59 i 44 godine te 55-godišnjoj ženi ranije uhićenima na području Metkovića i Zagreba, uz koje je pod istragom i talijanski državljanin (50) pritvoren još u lipnja 2020. kada je u njegovom vozilu u pograničnom području Ploča pronađeno oko 25 kilograma kokaina.

Oglas

Uskok je precizirao da je 59-godišnji organizator zločinačkog udruženja zadužio 50-godišnjeg carinika da osigurava siguran i neometan provoz kontejnera kroz luku Ploče do dogovorenog odredišta.

Uz to, carinik je organizatora obavještavao o kretanju kontejnera s drogom, dok su 59-godišnjak i 44-godišnjak prebacivali drogu iz kontejnera u vozilo mlađeg okrivljenika koji je kokain skrivao u kući u Metkoviću i zatim ga u šest navrata predavao kupcima.

Kokain je navodno predavao i 50-godišnjem talijanskom državljaninu koji je kokain prevozio do nepoznatih kupaca u Italiji.

Zaradu od najmanje 32,6 milijuna kuna 59-godišnjak je podijelio među članovima zločinačkog udruženja proporcionalno njihovim ulogama, otkrio je Uskok.

Dubrovačka policija je ranije priopćila da je 59-godišnjak financirao i razradio detalje transporta kokaina teretnim brodovima u Luku Ploče, odakle je dalje organizirao njegovu distribuciju po Hrvatskoj i Italiji. Radi se o kokainu vrlo visoke čistoće od gotovo 77 posto koji bi na uličnom tržištu vrijedio preko 100 milijuna kuna.

Hina/foto PU dubrovačko-neretvanska