Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije svečano je obilježio 50 godina postojanja prigodnim programom u četvrtak 23. rujna, na blagdan Padra Pija, u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Misno slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić.

U koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika, a među njima: generalni vikar mons. Miroslav Vidović, ravnatelj Caritasa BiH mons. mr. Tomo Knežević i ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. dr. Mirko Šimić, nekadašnji ravnatelj Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Marko Ćubelić i ostali svećenici. „Danas je ovo za nas veliki dan zahvale i molitve. Želimo Gospodinu zahvaliti za sva nadahnuća i dobra koja smo učinili kroz proteklih 50 godina, zahvaliti osobama koje su u tome sudjelovale i moliti Gospodina da nas i dalje prati svojim nadahnućima“, kazao je nadbiskup Barišić uvodeći u misno slavlje. U svojoj je propovijedi nadbiskup u svjetlu biblijskih čitanja govorio o smislu Caritasa: iz povezanosti s Gospodinom djelovati prema potrebitima.

Pozivajući se na riječi starozavjetnog proroka upozorio je da se i nama može dogoditi da nam ne bude blagoslovljeno sve ono što činimo ukoliko nismo povezani s Gospodinom, ukoliko ga nismo susreli. Naglasio je da je Caritas jedan od puteva susreta, razumijevanja i viđenja Gospodina. Caritas je Bog. Bog je ljubav. Čovjek nije caritas i nije ljubav, on može ljubiti jer je slika Božja. To na neki način najdublje oslikava svakoga od nas i naše odnose. Po sebi nismo sposobni za ovu ljubav ali po Božjem milosrđu jesmo jer „ljubav je Božja razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji nam je dan“, naglasio je nadbiskup citirajući sv. Pavla.

Oglas

Zahvaljujući toj ljubavi možemo je svjedočiti drugima i vidjeti potrebe potrebnih. Nadbiskup Barišić je u nastavku govorio o Crkvi kao zajednici ljubavi povezanoj s izvorom ljubavi Isusom Kristom te upozorio da je se ne smije tumačiti izvan te povezanosti jer onda gubi smisao i poruku, postaje jedna od društvenih i humanitarnih udruga. „Crkva ima duboke temelje i pozvana je živjeti i svjedočiti Božju ljubav u svim svojim razinama.“ Možemo reći, nastavio je mons. Barišić, „da je Caritas mjesto susreta ljudske mizerije i Božjega milosrđa.“ Iako je potrebno čovjeku osigurati materijalne uvjete za normalan život, Caritas nije samo taj materijalni vid. „Caritas ima evangelizacijsku dimenziju i ukoliko se ona izgubi Crkva gubi svoj temelj i svoje osmišljenje.“

Podsjetio je na Gospodinove riječi da ćemo uvijek imati siromahe uza se naglasivši da siromah nije samo materijalno oskudan čovjek nego još više onaj koji duhom oskudijeva. U duhu evanđeoske riječi: „Ne živi čovjek samo o kruhu“, kazao je da bi svijet otkrio pravo siromaštvo tek kad bi riješio sve materijalne probleme: siromaštva, zaposlenja, stanovanja. I danas ima ljudi koji su bogati materijalnim sredstvima ali nemaju duhovnoga mira, ljubavi, razumijevanja i praštanja. Na to je Gospodin mislio kad je govorio o siromahu, to je teren Caritasa.

Na kraju svoje propovijedi metropolit Barišić se osvrnuo na sve češće prisutno mišljenje u javnosti kako Caritas nešto čini a Crkva ne čini ništa, odnosno na odvajanje Caritasa od Crkve te je u tom vidu naglasio: „Crkve nema bez Caritasa. Crkva i Caritas su jedno.“ Ni župe, ni vjernika nema bez caritasa a za to odvajanje ponekad smo i sami krivi. Stoga ovu proslavu nadbiskup vidi kao prigodu za posvjestiti poslanje Caritasa i njegove evanđeoske dimenzije.

Nakon misnoga slavlja upriličen je prigodni program u velikoj sjemenišnoj dvorani. Prvi se pozdravnim govorom obratio nadbiskup Barišić koji je ujedno i predsjednik Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije. Uime Splitsko-dalmatinske županije nazočnima se obratio župan Blaženko Boban. „Množenje vašeg uspjeha ovisi o dijeljenju vaše dobrote. Te dvije naizgled nespojive matematičke operacije možemo povezati s radom Caritasa. Oni su toliko toga podijelili ne samo u materijalnom nego i u duhovnom smislu da je njihov uspjeh zagarantiran za buduća vremena“, kazao je župan te upozorio da su vrlo često djelatnici Caritasa bili neshvaćeni ne samo od onih koji su primali pomoć nego i od onih koji su davali od sebe jer su neki Caritas vidjeli kao priliku za očistiti svoj ormar.

Uime grada Splita riječ pozdrava uputila je Nađa Mladinić, predstavnica Odjela za soc. skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju grada Splita. Kazala je da već dugi niz godina grad Split surađuje s Caritasom SMN u rješavanju problema siromaštva, zbrinjavanja djece i žena, žrtava obiteljskog nasilja te u drugim Caritasovim projektima.

Pozdravivši nazočne, ravnatelj Caritasa Denis Maslov naglasio je da Caritas izvire iz euharistije te u njoj pronalazi i svoj smisao postojanja. Citirajući pok. fra Špira Marasovića kazao je: „Socijalna skrb spada u područje karitativne djelatnosti, ali caritas se s njom niti poistovjećuje niti se u njoj iscrpljuje. Caritas podjednako ulazi u tjelesna i duhovna djela milosrđa. Ni jedno od karitativnih djela što ih je učinio Isus Krist nije za učinak imalo samo trenutno rješenje problema (glad, bolest, opsjednuće, nedostatak vina i sl.), već uvijek konstataciju onih kojima je na taj i takav način pomognuto: ovo je prst Božji, a ovaj čovjek je čovjek Božji!“ Istaknuo je da je vjera bez djela mrtva, pa tako i „naviještanje Krista bez konkretnih djela ostaje mrtvo. Caritas znači hraniti gladne kroz naše blagovalište, odijevati siromahe, obilaziti bolesne, štiti slabe i ranjive, hrabriti mlade i izgubljene. Kroz ovih 50 godina Caritas se nije evolucijski razvijao, već se razvijao osluškujući i osjećajući čovjeka u potrebi i zajednicu u cjelini. Stoga je naše djelovanje uvijek bilo usmjereno na konkretnog čovjeka i njegove potrebe.“

Podsjetivši da je prvi Caritas u Splitu osnovan 1892., a tek 1971. tadašnji splitski nadbiskup mons. Frane Franić dao mandat Vinki Luković, Maslov je kazao da je kroz 50 godina rada prošlo mnogo djelatnika, volontera, korisnika i dobročinitelja, te je svatko od njih ugradio dio sebe u Caritas kakav danas vidimo. Stoga je zahvalio svojim prethodnicima što su vodili Caritas svatko u svojim specifičnim vremenima. „Bitno je učvrstiti sve dosada sagrađeno, biti vjeran poslanju Caritasa ali i biti otvoren Duhu koji nadahnjuje i vodi“, zaključio je ravnatelj Maslov.
Izvor: SMN/Silvana Burilović Crnov