‘U ovom trenutku bi bilo nezgodno zabraniti pričesti i krizme, jer poslije dolaze ljeto, vrućine, i mislimo da se one tada ne bi mogle održavati’, rekao je Barišić.

Sada će, čini se, ipak reterirati.

Oglas

U četvrtak ujutro Barišić se sastao sa splitskim epidemiolozima i nakon toga će, po svemu sudeći, župama uputiti preporuku da se zbog epidemiološke situacije pričesti i krizme ipak odgode. Službene potvrde još uvijek nema: epidemiolozi objašnjavaju da neće iznositi detalje sa zatvorenog sastanka, ali i da su predstavnici Crkve barem u ovoj županiji dosad uvijek bili vrlo kooperativni i da su shvaćali ozbiljnost situacije. Danas je, kažu, ona i dalje alarmantna.

‘Problem su obiteljska druženja nakon pričesti i krizmi, ona su glavni izvor zaraze’, rekla je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

Odluka o odgodi, ipak, donosi se isključivo na razini pojedine nadbiskupije ili biskupije, kao što je to učinio riječki nadbiskup Mate Uzinić. Ovakva okupljanja formalno nisu zabranjena ukoliko se poštuju propisane epidemijske mjere, a zabraniti bi ih se moglo tek ukoliko se na lokalnoj ili nacionalnoj razini uvede neka vrsta lockdowna – piše tportal.

M. D.