Na današnji dan 10 srpnja 1921. godine grupa makarskih mladića u parku Osejava osnovala je nogometni klub Zmaj.

Tonči Vusio izabran je za prvog predsjednika kluba, a s njim su još bili Jure Raos, Toni Antonini, Andrija Zelić, Ante Buljubašić, Ante Srzić, te Kleme i Stipe Vranješ.

Ime Zmaj je prihvaćeno između prijedloga poput „Plamen“ i „Iskra“, a osnivači su, i ne znajući, prihvatili simbol zmaja kojeg je u svom grbu imala i drevna obitelj Kačića, nekadašnjih gospodara cijelog Makarskog primorja.

Oglas

U prvu upravu, osim predsjednika Vusia, ušli su još i Nikola Smodlaka, Luka Klarić,Ivan Raffanelli, te Ivan Dragičević. Naredne 1922. godine Zmaj postaje član Splitskog nogometnog podsaveza.

Od osnutka do 1960. Zmaj je igrao svoje utakmice na igralištu Blato-Donja luka, a nakon toga prelazi na GSC Makarska koji je postao novi Dom Hrvatskog radničkog nogometnog kluba Zmaj Makarska.

Najveći uspjesi momčadi Zmaja:

prvak dalmatinske grupe u prvenstvu NR Hrvatske u sezoni 1947./48.

prvak dalmatinske grupe u prvenstvu NR Hrvatske 1950. godine.

prvak Splitskog nogometnog podsaveza u sezoni 1954./55.

prvak Splitskog nogometnog podsavezan u sezoni 1962./63.

prvak Međuopćinske nogometne lige Split – Makarska u sezoni 1978./79.

prvak Dalmatinske nogometne lige u sezoni 1983./84.

prvak Hrvatske nogometne lige, južna skupina u sezoni 1985./86.

prvak I. lige NSŽSD u sezoni 2005./06

U prvenstvenoj sezoni 1967./68., Zmaj postaje član Druge savezne nogometne lige – južna skupina, te time postiže najveći uspjeh u povijesti kluba, može se reći do današnjih dana.

U devedesetim godinama prošlog stoljeća Zmaj je u većini sezona član Treće hrvatske nogometne lige, južna skupina, da bi od 1994. do 1998. godine bio član Druge hrvatske nogometne lige, južna skupina. Potom je jednu sezonu ponovno u Trećoj ligi, da bi od 1999. do 2006. bio član Prve lige Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije. Nakon toga sve do sezone 2016./2017. nastupa u 3. HNL Jug u koju se nakon tri godine igranja u županijskom rangu ponovno vraća u netom završenoj nogometnoj sezoni.

Osim seniorske momčadi koja se trenutno natječe u 3. HNL Jug, Zmaj naročitu pažnju posvećuje razvoju i odgoju mladih sportaša. U klubu trenutno imamo oko 250 djece u 10 natjecateljskih kategorija: juniori, kadeti, pioniri, mlađi pioniri, početnici i prednatjecatelji.

Četiri najstarije kategorije natječu se u Prvoj nogometnoj ligi Središta Split. Druga momčad mlađih pionira te tri kategorije početnika i dvije momčadi prednatjecatelja u županijskom rangu.

Klub svake godine već više od 11 godina organizira i dva međunarodna nogometna turnira za mlađe uzrasne kategorije. U travnju „Makarska Cup“ i listopadu „Mali Zmaj“. Na turnirima sudjeluju brojne momčadi iz cijele Europe.

Brigu o svim uzrasnim kategorijama u Školi nogometa vodi 10 licenciranih trenera od kojih 5 imaju kineziološki fakultet.

Od osnutka kluba do današnjih dana Zmaj je dao veliki broj kvalitetnih nogometaša, od kojih ističemo Hrvatske nogometne reprezentativce: Gaju Raffanellija i Alena Bokšića, kao i trenera Antu Tonča Bušelića, sudionika dviju Olimpijada. Treba istaći i veliki broj prvoligaških igrača, koji su diljem Europe pronosili slavu Makarskog nogometa -objavili su danas iz kluba.

M.D / ilustracija MD