Cjepiva koje štiti od težih oblika bolesti prvo nije bilo, a sada se ne zna što bi s viškovima. Čeka li isti scenarij i lijekove koji će se propisivati teže oboljelima? Naime, u Hrvatsku su stigle prve doze lijeka koji je dobio odobrenje EMA-e. Nema ga mnogo i trenutno je astronomski skup. O tome tko su točno kandidati za taj ljek nadležni nisu htjeli govoriti, ali činjenica je da će se prve doze krenuti dijeliti za manje od dva dana.

Bivši član Vladinog znanstvenog savjeta Gordan Lauc i sadašnja članica Nacionalnog stožera Alemka Markotić prvi puta nakon Laucovih izjava o koronavirusu koje su ga koštale mjesta u Savjetu – ponovno zajedno. Ovoga puta u njegovo laboratoriju Genos na prezentaciji istraživanja – o čemu drugome – nego o utjecaju sezonalnosti na covid-19 – piše N1.

“Mi smo kao znanstvenici i kolege uvijek u dobrim odnosima. Ne moramo se slagati u svemu. Na projektu već četiri-pet surađujemo jako dobro, a što se tiče covida – svatko zna svoj dio pa o tome i govori”, izjavila je tom prilikom Markotić.

Oglas

Lauc je istaknuo kako ima odlične odnose sa članovima Stožera. “Surađujemo godinama, a zbog toga što se nismo složili oko jedne stvari sigurno nećemo pokvariti te odnose.”

No, onda dolazimo do pitanja Nacionalnog stožera, koji, čini se, opet ima problem s komunikacijom. Nakon objava da će Hrvatska ići u skraćivanje važenja covid-potvrda i da će ona vrijediti devet, a ne više 12 mjeseci – članica Stožera o tome ne zna ništa.

“To morate pitati epidemiologe, ja vodim liječenje, a o covid-potvrdama se usuglasim s kolegama”, poručila je kratko Alemka Markotić.

Ono što je potvrđeno – U Hrvatsku je stiglo 1800 doza lijeka protiv koronavirusa. Jedna bočica stojio više od 15 tisuća kuna, a u bolničku primjenu ide u roku od 48 sati – navodi N1.

“To je lijek Ronoprave, proteini dizajnirani da prepoznaju protein šiljka virusa, vežu se na njega i sprječavaju njegov ulazak u stanicu. Namijenjen je osobama koji imaju simptome covida, ali nemaju potrebu za kisikom”, pojasnila je Tihana Šlezak iz Halmeda.

Lijeka nema puno, a struka kaže da je namijenjen samo za određene pacijente kojima se dijagnosticira potreba. Kako je pojasnila Markotić, riječ je o imunokompromitiranim pacijentima koji se trebaju javiti čim dobiju poitivan test jer je nakon toga učinak lijeka sve manji.

Regulator Europske unije za lijekove (EMA) dao je zeleno svjetlo za cjepivo Novavax. Peto je to po redu cjepivo protiv covida-19. No, Hrvatska je i dalje među najgorima po procijepljenosti.

Drugi Božić provodimo u pandemiji, novonormalno već je dugo s nama. Cjepiva ima, prve bočice lijeka stižu, ali koronavirusu nije kraj jer se širenje omikrona u Hrvatskoj očekuje sredinom siječnja – piše N1.

MD/foto MD