Prognostičari Državnoga hidrometeorološkog zavoda izdali su subotu crveno upozorenje za područje riječke regije, Kvarnera i Velebitskog kanala te narančasto upozorenje za područje gospićke regije, zapadne obale Istre i Dalmacije.

Na području gospićke regije očekuju se olujni udari sjeveroistočnog vjetra s najjačim udarima vjetra većim od 65 km/h. U riječkoj regiji očekuju se olujni udari bure, a osobito podno Velebita i orkanski. Najjači udari vjetra 110 do 200 km/h.

Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom.

Oglas

Na području zapadne obale Istre očekuje se jaka, mjestimice vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra od 65 do 110 km/h. Na Kvarneru i Kvarneriću očekuje se vrlo jaka, mjestimice olujna bura s najjačim udarima vjetra od 65 do 130 km/h te na području Velebitskog kanala jaka olujna bura i najjači udari vjetra od 85 do 160 km/h. Jaka i vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra od 65 do 110 km/h očekuje se u Dalmaciji.

Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.​

DHMZ za sutra prognozira umjereno do pretežno oblačno vrijeme s povremenom oborinom, vjetrovito te osjetno hladnije. U unutrašnjosti će padati susnježica i snijeg, a na Jadranu većinom kiša. Oborina će biti češća i lokalno obilna u Dalmaciji te u Lici gdje će nastati novi snježni pokrivač. Malo snijega nošenog burom može biti i duž obale te na otocima.

Postupan prestanak oborine i smanjenje naoblake očekuje se već prijepodne u zapadnim i najsjevernijim predjelima.

Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u gorju na udare i olujan. Duž Jadrana jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima.

Temperatura zraka većinom između -1 i 4, na Jadranu od 4 do 9, ujutro u Dalmaciji i do 13 stupnjeva Celzijevih.

Hina / foto: FAH