Održivo, zeleno i odgovorno ključne su riječi u vremenu pred nama, a opredjeljenje za održivi i odgovorni turizam sve je manje pitanje izbora. Kako bi naglasili i osvijestili važnost održivosti u poslovanju, benefite koje ona donosi te upoznali poduzetnike s mogućnosti financiranja certificiranja u održivom turizmu HGK – Županijska komora Split održala je 24. veljače u okviru sajma Adriatic Gastro Show okrugli stol “Važnost održivog turizma – certificiranje kao dodana vrijednost”.

”Održivost je smjer u kojem ide svjetski, europski i hrvatski turizam. Primjenom načela održivog i odgovornog poslovanja poduzetnici osiguravaju napredak vlastitog poslovanja, rade na prepoznatljivosti i izdvajanju iz mase jednakih ili sličnih ponuda te iskazuju odgovorno ponašanje prema zajednici. Stoga nam je cilj bio okupiti mjerodavne dionike turizma naše županije, kao i primjere dobre prakse, kako bi razmijenili iskustva vezana za održivi turizam, podijelili pozitivne učinke ulaganja u održivost u poslovanju te ukazali na mogućnosti financiranja certificiranja koje su na raspolaganju”, poručila je Nataša Bušić iz HGK – Županijske komore Split.

Tako je na okruglom stolu predstavljena konkretna mogućnosti financiranja certificiranja u održivom turizmu kroz projekt European Tourism Going Green (ETGG) 2030, koji je u tijeku i u kojem je HGK – ŽK Split partner. Jedan je to od niza međunarodnih projekata u kojima sudjeluje splitska Komora, a zahvaljujući kojem se pruža mogućnost unapređenja poslovanja u skladu s najnovijim trendovima za 11 malih i srednjih turističkih poduzeća iz Hrvatske, među kojima prioritet imaju oni sa sjedištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Tvrtke koje budu odabrane temeljem javnog natječaja, koji je otvoren do 11. travnja, besplatno će dobiti alate i usluge predviđene projektom, uključujući i proces certifikacije i mogućnost dobivanja certifikata o održivosti, za što je Hrvatskoj osiguran maksimalan iznos potpore od 7.272 eura po jednom poduzeću.  Projekt i benefite sudjelovanja u njemu video obraćanjem je predstavio voditelj Herbert Hamele.

Oglas

Podršku Županijskoj komori Split za ovaj projekt pružila je Splitsko-dalmatinska županija, o čemu je, kao i o ostalim aktivnostima Županije po pitanju održivosti i certificiranja govorila pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Matea Dorčić.

Izradom studije nosivih kapaciteta Splitsko-dalmatinske županije Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije je od ranije uključena u razvoj i stvaranje održivog turizma, a direktor Joško Stella je i ovom prilikom naglasio da je jedini turizam onaj održivi, kada su zadovoljni i domaći stanovnici i gosti, odnosno kada destinacije žive s turistima skladno.

O važnosti upravljanja održivim razvojem te mjerenja i kontinuiranog praćenja kvalitete u destinaciji govorila je i direktorica Turističke zajednice Grada Splita Alijana Vukšić.

Ante Mandić sa splitskog Ekonomskog fakulteta naglasio je važnost destinacijskog planiranja, izgradnje održivih destinacija te kreiranja odgovorne i dugoročno održive politike razvoja turizma, dok je Ivo Benzon iz Javne ustanove RERA S.D., predstavio Projekt Labelscape – Integracija održivih certifikata i oznaka u mediteranske turističke politike i certifikaciju Visa, tj. Viškog arhipelaga kao green destinacije.

A kako održivo poslovanje izgleda u praksi, koje su kriterije morali zadovoljiti i kako im se i u kojoj mjeri uloženo vraća, posvjedočili su inspirativni i hvalevrijedni primjeri Hotela Plaža – Omiš, Stella Croatice te Kampa Stobreč. Vlasnik Hotela Plaža Domagoj Tomasović predstavio je sve do sada urađeno kako bi hotel u što većoj mjeri poslovao održivo i odgovorno te u tom smjeru idu i dalje.

Marin Jerković iz Stella Croatice na Klisu naveo je načine na koji tvrtka već dugi niz godina posluje na društveno odgovoran način, poštujući sve tri dimenzije održivog razvoja: gospodarsku, okolišnu i društvenu. Kamp Stobreč je već pet godina nositelj Ecocamping certifikata, koji svjedoči o usmjerenosti na organizaciju poslovanja u skladu s načelima održivog razvoja i ekologije, a o kriterijima koje su morali zadovoljiti i pozitivnim učincima govorila je Sanja Bošnjak.

Svaki od ovih primjera može i treba biti uzor i drugima, rečeno je na skupu, a projekt ETGG 2030 prilika je da još ovdašnjih turističkih tvrtki krene u tom smjeru. U Hrvatskoj je u tijeku izrada nove desetogodišnje strategije razvoja održivog turizma, kojoj je cilj do 2030. pozicionirati Hrvatsku kao globalno konkurentnu destinaciju održivog turizma, a održivosti turizma će dugoročno doprinijeti i ulaganja iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, budući da će se financirati projekti koji doprinose zelenoj i digitalnoj tranziciji, kao i društvenoj održivosti turizma.
MD/foto HGK