U sklopu projekta Dalmatia Storytelling, kojeg provodi i organizira Splitsko-dalmatinska županija, u subotu je u Makarskoj priređena interpretacijska šetnja „Biokovska vila otkriva tajne planine”, koju je pripremila naša turistička vodička Agata Ravlić.

Današnja prezentacija uključila je posjet centru Adrion, Malakološkom muzeju, Centru za posjetitelje Turističke zajednice Makarska, kao i interpretacijskom centru u Kotišini te naposlijetku biokovskom Skywalku, a uz prisutstvo predstavnice županije Renate Tešija, kao i drugih turističkih vodiča koji su uključeni u ovaj projekt Splitsko-dalmatinske županije.

– Odabrala sam lik Biokovske vile koji je nezaobilazni dio Slavenske mitologije. Moja fascinacija tradicijom, istraživački duh, poštovanje prema baštini dovele me do lika Vile – Kroz taj lik koji zasigurno privlači pažnju i nikoga ne ostavlja ravnodušnim, prepričati ću tajne planine Biokovo. Moja šetnja uključuje posjet Prezentacijskom centru ADRION,- srce planine, pa time želim još više promovirati posjet centru. Posjet centru je prvi korak u upoznavanju planine Biokovo. Tijekom svojih šetnji, promovirati ću i ostale sadržaje, Malakološki muzej, Interpretacijski centar ‘Kotišina’ ( gdje sam već pripremila 3 programa storytelling), te druge standardne i tematske šetnje u liku Mande u stiliziranoj narodnoj nošnji.” – predstavila se Agata Ravlić, dodavši da je prisutnost ostalih vodiča s područja SD županije odlična prilika za predstaviti podjednako ljepote Biokova, kao i grada podno planine. – Makarska je grad bogate povijesti, u kojem se isprepleću materijalna i nematerijalna kulturna baština koja ne smije biti zaboravljena ili neispričana – dodat će Ravlić, koju smo zatekli na početku današnje probne šetnje.

Oglas

Inače, sam projekt Dalmatia Storytelling uz samostalnu interpretacijsku šetnju u trajanju od 45 do 60 minuta uključuje i pohađanje tečaja Interpret Europe Heritage kao i polaganje stručnog ispita ( teoretski i praktički dio) na engleskom jeziku. Iako su u pitanju čudna i teška vremena za turizam, očito je da ih je Agata Ravlić iskoristila kako bi se maksimalno usavršila u ovoj zanimljivoj i bajkovitoj promociji Makarske i Biokova.

– Mislim da se radi o fantastičnoj stvari. Agata Ravlić je izvrstan vodič, koji predstavlja Makarsku na jedan profesionalan i kreativan način i ovim putem se zahvaljujem Turističkoj zajednici grada Makarske te Makarskoj razvojnoj agenciji MARA na podršci projektu Dalmatia Storytelling – kazala je Renata Tešija, predstavnica Splitsko – dalmatinske županije.
M.D. / foto O.F.