Splitsko-dalmatinska županija trenutno ima samo četiri testna centra za testiranje na COVID-19 koji rade svakodnevno, a po broju stanovnika druga je u Hrvatskoj. Osim dva u Splitu, jedan je u Makarskoj, a drugi u Sinju, dok se u Vrgorcu testira samo dvaput tjedno. I to je – barem za sada – to. Joško Stella, direktor županijskog TZ-a, nedavno je za naš portal potvrdio kako se radi na tome da ih aktivno bude bar sedam, no za sada nije poznato ni gdje, niti misli li se pritom samo na brze antigenske testove poput inicijative u Bolu.

S druge pak strane, Istarska županija ima čak osam testnih centara koji obavljaju PCR testove. Dva su u Puli, jedan u Labinu, a testne centre imaju i Pazin, Rovinj, Poreč, Umag i Buzet. Za ilustraciju samo, Buzet broji tek nešto više od 6000 stanovnika!

Kada se ove dvije županije kompariraju po broju ostvarenih noćenja, nerazmjer broja testnih centara nije baš toliko neopravdan, no činjenica je i da razlika nije baš tolika. Pogledali smo, naime, referentnu 2019., godinu koja služi kao nekakav putokaz za “normalne” sezone. U našoj županiji ostvareno je te godine nešto više od 18 milijuna noćenja, dok je u Istarskoj ostvareno gotovo 29 milijuna noćenja.

Oglas

Usporedimo li s Primorsko-goranskom županijom, i tu vidimo kako nas “šišaju” i koliko je trenutni broj testnih centara žalosno zanemariv. Naime, oni imaju devet testnih centara, a u 2019.godini bili su treća županija po broju ostvarenih noćenja, dakako nakon Istarske i – Splitsko-dalmatinske.

Dodat ćemo za kraj ove bliz-analize još jedan podatak. Naime, od oko 18 milijuna noćenja u našoj županiji, Makarska rivijera ostvari trećinu. Kada bismo to stavili u kontekst Primorsko-goranske županije, znate li koliko bi Makarska rivijera sukladno noćenjima trebala imati testnih centara? Ni manje ni više nego – tri.

A mi imamo jedan jedini koji radi u jutarnjim satima i koji pokriva daleko šire područje od Rivijere.

Ivona Ćirak