Nekontrolirani uvoz u uvjetima povećane potražnje za svježim svinjskim mesom srušio je domaće tržište svinja, mesne industrije u Hrvatskoj smanjile su narudžbe svinja s domaćih farmi te dodatno snizile kupovnu cijenu za svinje.

Kako piše Slobodna Dalmacija,razlog je poplava jeftinih svinja, po dampinškim cijenama od 0,8 do 0,9 eura po kilogramu, uvezenih u našu zemlju. Ova je cijena za 20-30 posto niža nego u zemljama iz kojih se svinjetina uvozi.Razlog ovoj rasprodaji vjerojatno leži u činjenici da svinje dolaze iz visokorizičnih područja na kojima je prisutna afrička svinjska kuga (ASK) te njihove klaonice nemaju izlaz za to meso. Uvoz mesa svinja i dalje se pojačava te cijene u trgovačkim lancima drastično padaju. Domaći proizvođači svinja pretpostavljaju da je to meso sumnjivog roka trajanja ili sumnjive zdravstvene ispravnosti.

Još jedan ozbiljan javnozdravstveni problem na koji smo upozoreni je uvoz prasadi za klanje. Po našim informacijama, uvozi se prasad težine oko 20 kilograma koja je stara oko 60 dana. Tražimo provjeru ovih navoda, jer ako je doista tako, velika je mogućnost da se uvozi prasad koja je pod karencom. Na brojnim farmama s industrijskom proizvodnjom koristi se opasan kokcidiostatik koji ima karencu 77 dana. Primjenjuje se na prasadi staroj do sedam dana, pa prasad može ići na tržište za klanje tek nakon 85-90 dana, a tada je i njihova težina puno veća od 20 kilograma – ističe Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja.

Oglas

M. D./foto Pixabay